ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Офшорка от Кайманите зад схемата на братя Велчеви

Академика сий палас 1

Категоричното заявление на премиера Бойко Борисов през тази седмица, че веднага след изборите ще поиска от Министерството на вътрешните работи и от ДАНС да проверят всички сключвани досега приватизационни сделки  от времето на прехода, звучи повече от героично. Ще има ли обаче резултат от този сериозен, та чак непосилен труд, който трябва да положат  правоохранителните институции – невъзможно е да се предвиди точно.

Със сигурност едва ли ще има някакви последствия и санкции за хората, „осигурили“ този четвъртвековен грабеж. Няма лошо истината за него най-сетне да излезе наяве. Но като хора, които през тези десетилетия пишем и пишем, и копаем факти и доказателства за присвояването на национални активи, не можем да се заблуждаваме, че това е възможно.

Вестник "БАНКЕРЪ“ е повдигал високо завесата пред повечето от тези случаи чрез  своите журналистически разследвания. Да се надяваме, че когато държавата официално се ангажира да извади всички факти, все пак може и да се случи нещо.

В тази връзка няма как да се сетим за последния случай, който описахме. Преди седмица държавата окончателно се раздели с близо 73 дка скъпоценен терен на брега на морето. "Крайната” му цена е… 4 189 514.00 лв., а плащането е с “гратисен” период от… 13 години.

На тази цена преди седмица (на 19 октомври) беше  продаден “остатъчният” дял на държавата (последният пакет от 20% от акциите им 3 520 000 броя), който тя притежаваше  в скандално създаденото още през 2003-а дружество “Академика сий палас”. Както можем да се досетим, сделката, която мина през Българската фондова борса, е сключена на минималната обявена цена и при участието на един-единствен купувач.

Както още преди повече от година, в. "БАНКЕРЪ“ прогнозира, това е естественият завършек на сложната схема, сътворена от братята (Милен и Георги) Велчеви, пряко “ангажирани” с “организацията” по придобиването на този безценен държавен имот.

Ако наистина ще се връщаме в историята, не е лошо да припомним някои скандални факти около нея.

Тази сделка  беше сключена (през 2003-а) от Министерството на образованието и науката. По това време го управляваше министърът от НДСВ Владимир Атанасов. А предшественикът на днешното дружество “Академика 2011” ЕООД беше собственост на образователното ведомство. Именно с благословията на Атанасов и с активното съдействие на тогавашната началничка на държавното дружество Петя Божикова (за нейните зулуми в. “БАНКЕРЪ” писа още през 2006-а) се даде стартът на сделката. Чрез нея на мястото на бившия студентски лагер “Академика” в бургаското село Равда се роди гигантски хотелски комплекс.

Както и друг път сме казвали, изследователите на прехода у нас я определят не само като една от най-скандалните сделки на държавата в полза на частния бизнес, но я цитират и в списъка на “провалите”.

Според първия регистриран устав на акционерното дружество “Академика сий палас”, учредено на 21 април 2003-а, държавата влиза в него чрез “Академика 2000” с непарична вноска – “дворно място” с площ от 72 766 кв. метра. В добавка в сделката влизат и изградените върху терена бунгала, санитарни възли и още купища сгради, които са обслужвали бившия студентски лагер.

Всичко това е оценено на смехотворната сума от 3.5 млн. лева. Простата сметка показва, че само земята (без изградената инфраструктура) според тогавашните управляващи е струвала по 48 лв. за квадратен метър. Според брокери тя е поне три пъти по-ниска от пазарните стойности на имотите по онова време. Срещу тази, меко казано, "семпла" оценка държавното дружество е получило едва 20 на сто от капитала в новоучредената компания. Другите 80 на сто стават притежание на регистрираната у нас (година по-рано) фирма “Керко България” ЕООД, представлявана тогава от Иво Евгениев. Тя обещава да инвестира в "общия" проект 50 млн. лева. Интересно е да споменем, че по същото време Евгениев е управител и на инвестиционното дружество “Сигма кепитъл мениджмънт”, регистрирано в Люксембург. По документи него го управлява синът на председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев – Веселин. От години обаче се знае, че тази компания е тясно свързана с братята Милен и Георги Велчеви. Едва ли случайно е избрано и времето, когато е била замислена и реализирана сделката с държавно участие. Тогава Милен Велчев е финансов министър. А ако министър Атанасов е искал да "папка", е трябвало и да "слушка"…

Въпреки че “Академика 2000” е била в списъка на забранените за приватизация дружества, това не е попречило един от най-значимите й активи да бъде “претопен” именно чрез хватката с апорта.

Ако се проследи историята на дружеството инвеститор, ще се натъкнем на още по-любопитни подробности. Например, че собствеността му винаги е била свързана с офшорни компании. Справка  във фирмения регистър от онова  време показва, че фирма “Керко България” тогава е била еднолична собственост на офшорната компания “ЕСМ холдингс лимитид”, регистрирана в офшорната зона на остров Ман. По-късно преминава в актива на “Сигма Кепитъл инвестмънтс С.А.”, дружество, регистрирано в Люксембург. През декември 2010-а пък е препродадена на регистрираното в Кипър дружество “Либена резортс лимитид”. И до днес то се води компания майка на още десетки регистрирани у нас дружества. Днес луксозният хотелски комплекс е собственост на “Пемба Ченъл Лимитид” – компания, регистрирана в Джордж Таун, на Гранд Кайман. Неин управител е Веселин Данев – чрез българското дружество “Съни травел клуб”.

Тук е моментът да припомним и още един далеч немаловажен детайл от цялата история. Един от одитите на Сметната палата, направен през 2009-а (за който в. “БАНКЕРЪ” е писал), завърши с ясно заключение: че решението от март 2003-а на просветния министър Атанасов за апорта на студентския спортен лагер в Равда в новото дружество "Академика сий палас" АД е немотивирано и е грубо нарушение на законите. Сделката е била сключена само чрез договаряне – без конкурс или търг. От същия доклад стана ясно също, че през 2009-а държавното дружество като акционер  си осчетоводява приходи от 459 086 лв. срещу получаване на дивидент в бъдеще. За 2010-а са били осчетоводени 233 016 лв. приходи. Тези вземания обаче реално не са  получавани, тъй като съвместното дружество не е реализирало печалба. Точно обратното – според отчетите то трупа загуби за десетки милиони левове.

В документа на държавните одитори бе посочено, че включването в отчета на бъдещи вземания на дивидент го деформират и формират нереални финансови резултати. И към този момент участието на "Академика 2000" ЕАД в "Академика сий палас" АД е неефективно и не носи положителен икономически ефект за дружеството. Такава беше изричната констатация в доклада на Сметната палата. По този повод имаше и прокурорска проверка, която, както можем да се досетим, не доведе до… нищо.

И досега нещата не са били особено променени по отношение на "полезността" на начинанието за държавата и на практика тя е била принудена да вземе решението да продаде своя дял, макар и на минимална цена.

 Любопитен факт, който се съдържаше  в същия този доклад, е, че от учредяването до момента на “Академика сий палас” АД до времето на проверката то не е разпределяло дивиденти между акционерите си. Но в същото време четиримата директори на туристическото дружества са получили възнаграждение за дейността си през последните две години съответно по 108 хил. лв. и 258 хил. лв., констатират одиторите. От тях само за "Академика 2011“ сумите са 100 хил. и 250 хил. лева. Или преведено на човешки език – заплати има, дивиденти – не.

Друг любопитен детайл е, че оценената на смешната сума от 3.5 млн. лв. държавна земя, която е апортирана в капитала на  “Академика сий палас“ АД, според оценителите на банките, се оказала доста по-скъпа. Това става ясно от документацията за  изтегления банков кредит в размер на 36.356 млн. лв. веднага след  като е създадено “съвместното” дружество. С други думи, тогава земята е оценена повече от 10 пъти по-високо, отколкото тази, с която се задоволила държавата при продажбата й. През годините, когато е реализиран строежът на луксозния комплекс, земята и новопостроените върху него сгради са били доста удобен и успешен ипотекарен инструмент, който е дал своя принос за безпроблемната му реализация и за да се постигне днешният му бляскав вид.

До този момент в Търговския регистър все още няма вписване на новия собственик на изкупените преди седмица акции. Но със сигурност може да се заложи, че той няма да е по-различен от сегашния “оператор” на имота.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст