ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плевнелиев: Не се боря нито за заплата, нито за постове

откри в София новия инженерен център на компанията „Вистеон Електроникс България“. Компанията е световен лидер в проектирането и производството на електронни компоненти и оборудване за автомобили за световни марки

Надявам се след като съм първият български държавен глава, който с ясни аргументи отказа да се кандидатира за втори мандат веднага след първия, най-после всички да са разбрали, че не се боря нито за заплата, нито за постове и никога не съм го правил. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод спекулации, че той е сред вероятните приемници на вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева, след обявеното от нея предстоящо оттегляне от пост.

 „През последните няколко години показах на българския народ кой и съм какво мога. Не станах министър, а по-късно президент нито заради заплатата, нито заради властта. Влязох в българската политика, за да бъда полезен“, заяви Росен Плевнелиев пред журналисти в Пловдив, където откри първата годишна конференция за производствени инвестиции „Doing Business in Bulgaria”. „Ако мога да бъда полезен на България и на Обединена Европа по всеки смислен начин, ще го направя“, посочи президентът.

„Планираните в държавния бюджет за 2017 година средства за отбрана отговарят на поетите ангажименти за достойното членство на България в НАТО и на очакванията на българската армия за една ускорена модернизация", зави той, като определи бюджета като „справедлив и разумен" и отчете положителен тренд в предвидените средства за отбрана през другата година, които трябва да достигнат 1,6% от БВП. По думите на държавния глава, така Правителството изпълнява взетото решение на КСНС в тази насока.

Росен Плевнелиев окуражи в предстоящите дебати министърът на отбраната и депутатите и ги призова за прозрачен дебат във връзка с предвидените в бюджета 200 милиона лева за закупуване на нов многоцелеви изтребител за нуждите на въоръжените сили.

„Нека това да се случи по достоен и коректен начин, така че да се гордеем с тази бъдеща инвестиция", каза президентът, който допълни, че в средствата за отбрана за другата година са предвидени и 31 милиона лева за поддържането на самолетите МИГ -29, както и финансиране за предстоящото строителство на нови патрулни кораби.

„Финансите на България са под контрол, стабилни и консервативни, страната стои добре и се ползва с доверието на международните пазари", каза още държавният глава.

Върховният главнокомандващ изрази надежда, че в рамките на дебатите по параметрите Бюджет 2017 ще бъде обърнато внимание и на недостатъчното заплащане на военнослужещите в Българската армия. Президентът призова народните представители да покажат, че отбраната и сигурността са стратегически приоритет и съответното финансиране ще бъде осигурено.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст