ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

УД октомври – декември 2016

\Πoгoвopĸaтa пapи пpи пapи oтивaт ce e дoĸaзaлa във вpeмeтo. Πoняĸoгa oбaчe ocвeн ĸoличecтвoтo нa пapитe oт peшaвaщo знaчeниe e и вpeмeтo им зa пoлyчaвaнe.

 

Няколко са причините за ръста в доходността на пенсионните фондове през 2016 г., коментираха вече пред Investor.bg представители на пенсионните дружества. Първият фактор, оказал влияние, е ръстът на борсите в Европа и САЩ. Не е за пренебрегване, че и част от акциите на Българската фондова борса (БФБ – София) чувствително поскъпнаха.

Тези резултати показват на хората, че не трябва да се поддават на агитации да прехвърлят своите средства от частни фондове в държавния Национален осигурителен институт (НОИ), коментира преди дни пред Investor.bg председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев.

По думите му, ако предприемат тази стъпка, осигурените лица ще се лишат от допълнителен доход и резултатите за доходността на фондовете през 2016 г. показва точно това. „Всичко това опровергава твърденията за ниската доходност на фондовете и още един път доказва, че пазарът и в труден момент инвестира успешно средствата на осигурените лица“, заяви Абаджиев. Той отбеляза, че доходността на фондовете е в пъти по-голяма от тази по депозитите в банките.

………….

 

Кои са "Аларик кепитъл"
"Аларик кепитъл" е българското управляващо дружество на едноименната американска компания, създадена в Ню Йорк през 2001 г. Тук се управлява от Антон Панайотов, като управлява няколко свои фонда, а през 2015 г. започна да предлага за първи път взаимни фондове на GAM и Julius Baer в Източна Европа.

има два фонда – ДФ АВРОРА КЕПИТЪЛ – GLOBAL COMMODITY FUND и ДФ Аврора Кепитьл Югоизточна Европа

…………….

Ниските лихви по депозитите ориентират инвеститорите към взаимните фондове

Ян Инвестор, В края на 2016 г. активите на колективните инвестиционни схеми достигат 1 млрд. лева

Намаляващите лихви по депозитите започват да се отразяват върху нагласите на инвеститорите спрямо колективните инвестиционни схеми. До 1 млрд. лева достигат управляваните активи от българските взаимни фондове към края на 2016 г., коментираха портфолио мениджърът в Селект Асет Мениджмънт Красимира Паунина и Петър Василев от Алфа Асет Мениджмънт в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Пазарите не започнаха много добре 2016 г., но след изборите в САЩ станахме свидетели на еуфория, която им се отрази благоприятно. Видяхме положителни промени на българския капиталов пазар, което също спомогна за повишаване на резултатите на колективните инвестиционни схеми, които инвестират в България", посочи Паунина.

Василев потвърди, че „основната движеща сила за последната година е българският капиталов пазар, на който му беше време да получи глътка въздух, след като доста време остана встрани“.

Той прогнозира, че през тази година пазарите ще бъдат силно волатилни и ще има движение в двете посоки.

Още по темата

Доверието в българския капиталов пазар се възстанови през 2016 г.

Сигурността на облигациите – търсена от пазара и през 2017 г.

 

„Хората, които залагат на краткосрочни пазарни решения и успеят да ги уцелят, ще спечелят при добра доходност“, прогнозира експертът.

Паунина е на мнение, че трябва да се види реалното прилагане на политиката на новия президент на САЩ, Brexit, резултатите от изборите в няколко европейски държави, като с тези фактори се съобразяват и стратегиите за управление на колективните инвестиционни схеми.

Очакванията ѝ са да видим добро представяне на финансовия сектор, както и сектора на недвижими имоти в Европа, с изключение на този във Великобритания.

„Българският фондов пазар има предпоставките да продължи със силното представяне и през 2017 г., каза Паунина. Според нея има компании с добър фундамент, които са подценени.

Целия разговор можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

………..

 

 

((за ДФ: Именно тук обаче трябва да отбележим, че спестяванията в щатски долари, въпреки ниските лихви, са най-доходните в момента на пазара, тъй като освен лихва, депозантите имат и реализирани 2.5% ръст в котировките на зелените пари спрямо еврото, респективно лева, от началото на 2016 г.

…………….

Има ли рецепта за устойчива доходност на фондовете?

23.11.2016 Инвестор, Важни са рисковият профил и инвестиционният хоризонт, смятат Васил Сланчев от Пощенска банка, Николай Стойков от Аларик Кепитал и Явор Ачев от Pioneer Investments

Рисковият профил и инвестиционния хоризонт на клиентите са ключовите фактори, които трябва да се съобразят мениджърите на фондове. Около тази теза се обединиха участниците в панела „Как се постига устойчива доходност на фондовете?“ на петата годишна конференция Investor FINANCE Forum.

„Наред с чистата инвестиция във взаимен фонд, ние доста залагаме на обвързан вариант между депозит и взаимен фонд, който дава една допълнителна сигурност и на хората при нас, който ежедневно се срещат с потенциални инвеститори, с хора, които търсят алтернатива на депозит“, каза Васил Сланчев, директор „Частно банкиране и взаимни фондове“ в Пощенска банка.

„Това им дава възможност да опознаят предимствата на продукта, рисковете, които поемат, за да може спирайки се на конкретното решение, то да отговаря максимално на техния рисков профил, на очакванията, които имат, и на инвестиционния хоризонт, разбира се. Ние се опитваме да предложим варианти както за по-консервативен тип инвеститори, така и за инвеститори, които очакват и търсят по-висока доходност“, допълва той.

Според Николай Стойков, портфолио мениджър в Аларик Кeпитъл АД, всеки, който даде твърд отговор – че има рецепта – вероятно ще получи урок от пазара, че няма. „Това което прави една доходност устойчива, това е философията – личната или инвестиционната. Самите инструменти варират, пазарите варират, ние варираме, времената варират и това е една необходимост“, каза Стойков.

Явор Ачев, мениджър за България на Pioneer Investments, също посочва, че фондовете са различни, имат различно поведение и реализират различна доходност с различнo нивo на риск. „Тази година беше най-тежкото начало на календарна година за финансовите пазари в историята. Много инвеститори тогава продадоха емоционално, реализираха загуби, а тези инвеститори, които си задържаха инвестициите, почти всички активи са над тези стойности“, посочи Ачев.

Повече вижте във видеото:

………………..

 

 

КФН Р.763-ДФ/3.11.2016 издава разрешение на УД „ДСК УПРАВЛЕНИЕ НА АКТИВИ” ЕАД – София, да организира ДФ "ДСК Глобални компании". ДВ 92-22.11.2016

……………..

На заседанието си на 26.10.2016 г. КФН реши:
4. Издава лиценз на „ДЕЛТАСТОК УПРАВЛЕНИЕ НА АКТИВИ” ЕАД (в процес на учредяване), гр. София, за извършване на дейност като управляващо дружество по чл. 86, ал. 1 от ЗДКИСДПКИ.

………..

"Делтасток" създава управляващо дружество

9.10.2016 КапиталД, Николай Нейчев

След удостоверяването за внесен изискуем капитал КФН има 2-месечен срок, в който фактически да издаде лиценза на дружеството

Още по темата

Новите борсови фондове

След ETF-ите, пазарите предложиха още алтернативи за колективни инвестиции-22 юли 2016

Oт студентската скамейка директно във финансите

Данаил Петков от "Метро кеш енд кери" за това как се става мениджър с малък професионален опит – 7 авг 2014

Брокерите губят, но оцеляват

Кризата вече засегна бизнеса на отделни инвестиционни посредници, но в бранша не очакват фалити или консолидация – 24 апр 2009

Инвестиционният посредник "Делтасток" има амбиция да създаде управляващо дружество. Процедурата е задвижена, като предстои издаването на лиценз от Комисията за финансов надзор (КФН). Той ще бъде издаден на дъщерно дружество на инвестиционния посредник, се казва в решение на регулатора от 6 октомври. Самостоятелната компания "Делтасток управление на активи" ЕАД, която към момента е в процес на учредяване, ще получи разрешителното, при условие че в 14-дневен срок от решението на КФН удостовери, че изискуемият начален капитал е надлежно внесен. Според Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми минималната стойност на капитала трябва да е 125 хил. евро.

Изчакване на регулатора

"Засега е рано да коментираме структурата на фондовете и типа клиенти, към които ще се насочим. Имаме изготвена програма, но предпочитаме да я афишираме, след като цялата процедура по лицензирането, надяваме се, приключи успешно", коментира за "Капитал" Любомир Манолов, акционер и член на съвета на директорите в "Делтасток". По предварителните му оценки това ще стане около Нова година. След удостоверяването за внесен изискуем капитал КФН има 2-месечен срок, в който фактически да издаде лиценза на дружеството. Според Манолов в следващите години пазарът на управляващите дружества в България значително ще се развие в сравнение със сегашното му състояние, поради което компанията се е решила да навлезе в него сега. "Делтасток" има 3.3 млн. лв. собствен капитал и печалба от непреустановени дейности от близо 2 млн. лв. за 2014 г., с 62% повече на годишна база.

Растящ пазар

По-рано тази година се появиха няколко нови взаимни фонда. "ОББ асет мениджмънт" пусна през април "Глобал детски фонд", "Глобал дивидент" и "Глобал растеж", като обяви, че минималната инвестиция във всеки от тях е 100 лв. Към момента тези три фонда управляват съответно 1.15 млн. лв., 0.12 млн. лв., 0.3 млн. лв., а общата сума се е увеличила 4 пъти от края на април. Освен това "Конкорд асет мениджмънт" стартира "Конкорд фонд-7 Саут-Ийст Юръп", който обаче е от затворен тип. Общата сума на управляваните над 100 взаимни фонда у нас към края на третото тримесечие е над 840 млн. лв., което е 8% повече в сравнение с края на юни.

 

 

Богатството на българите е намаляло с 2 млрд. долара спрямо миналата година

22.11.2016 Инвестор, Според доклад на Credit Suisse общото благосъстояние в България възлиза на 87 млрд. долара тази година

Благосъстоянието на българите е намаляло с 2 млрд. долара през последните 12 месеца до 87 млрд. долара. Това сочи седмото издание на доклада Global Wealth Report на Credit Suisse. Така богатството на глава на населението възлиза на 14 824 долара (9159 долара във финансови активи и 8748 долара в нефинансови активи) през настоящата година (данните са към средата на годината).

Наблюдава се обаче интересно движение на благосъстоянието на страната през последните десет години. Общото богатство на българите е намаляло рязко спрямо нивата в края на 2007 г. преди финансовата криза – тогава то е било в размер на 113 млрд. долара. По време на кризата то отчита спад до 2010 г. (88 млрд. долара), но след това отново започва да расте, като през 2013 г. се увеличава до 113 млрд. долара. Оттогава насам обаче отново намалява всяка година, като реално през 2016 г. достига до най-ниските си нива за последното десетилетие.

Задлъжнялостта на българите също нараства сериозно. Ако през 2007 г. задълженията на глава на населението са възлизали на 1933 долара, то през тази година сумата е достигнала 3083 долара.

Още по темата

Боян Дуранкев: Икономиката няма проблем, само малко е умряла

Финансовите инструменти бавно намират място в семейния бюджет на българите

Богатството на домакинствата в България расте два пъти по-бързо от БВП

…………..

Активите на застрахователните компании нарастват 15%

КапиталД, Те управляват над 6.5 млрд. лв.

Aктивите на българските застрахователи в САЩ възлизат на 75.5 млн. лв., но намаляват спрямо миналата година с 24%.

Още по темата

Как да преговаряме договорите за финансови услуги – 14 дек 2016

Карина Караиванова: "Големият пробив" е, че обединихме всички участници на капиталовия пазар

Председателят на Комисията за финансов надзор пред "Капитал"- 25 ное 2016

Документ

Застрахователните компании в България управляват 6.5 млрд. лв., показват данни на Българската народна банка към края на третото тримесечие на тази година. Сумата нараства с около 15% в рамките на една година и е най-високата такава, откакто БНБ предоставя статистически данни от края на 2007 г., с едно изключение. Единственият период, в който застрахователите са управлявали повече средства, е в към края на предходното тримесечие, когато активите им бяха с с около 100 млн. лв. повече.

Географско разпределение

Над половината от управляваните средства са вложени в български активи, въпреки че делът им в общата сума на активите намалява с 3.5 процентни пункта в сравнение с миналата година. Това става за сметка на увеличаващите се като дял активи в страни от еврозоната, които за пръв път надхвърлят обща себестойност от 1 млрд. лв. и тези, класифицирани в други страни, които пък се увеличават над три пъти до 135 млн. лв. В това число не влизат активи в Руската федерация. Според данните на БНБ нито един от българските застрахователи не държи руски активи от 2010 г. насам, когато за последно сумата им е възлизала на 10.6 млн. лв. За сметка на това към края на септември активите на българските застрахователи в САЩ възлизат на 75.5 млн. лв., но намаляват спрямо миналата година с 24%.

Инструменти

Що се отнася до инструментите, в които застрахователите държат активите си, най-голям дял запазват ценните книжа, различни от акции. Те представляват повече от половината от средствата и се увеличават към края на тримесечието за сметка на намаляващите депозити и вземания от застрахователни операции, които пък намаляват в сравнение със същия период на миналата година.

Сумата, която застрахователите са предоставили като кредити, нараства значително в рамките на последната година. Тя се е увеличила с 47% до 204 млн. лв. Има увеличение и на инвестициите, които застрахователите са направили в договорни фондове. Според статистиката тази сума е нараснала с 40% в рамките на последните 12 месеца и вече представлява 759 млн. лв., което прави застрахователните компании сред основните клиенти на инвестиционните дружества у нас.

Въпреки бума на имотния пазар делът на средствата, който застрахователите имат разпределени в инвестиционни имоти, се е свил в сравнение със септември 2015 г., въпреки че като абсолютна стойност сумата се увеличава с 2%. Животозастрахователните компании са увеличили с 1 процентен пункт пазарния си дял през последните 12 месеца и вече заемат 28% срещу 72% за дружествата от общото застраховане.

……………

 

((Инвеститорите винаги се интересуват от разпределението на активите на фондовете и възможностите за печалби.

((вложенията им на външни пазари и ниската ликвидност на българския капиталов пазар не им позволи да постигнат по-високи резултати.

((28 фонда не донесоха доход на своите клиенти \са на минус в края на 2016-а.

((преобладаващият инвестиционен фокус на взаимните фондове към вложения купуване на акции е причината за неубедителносото им представяне през годината. Някои от тях намалиха доподността си, но други записаха загуба по сметките на клиентите си.

((ниската ликвидност на БФБ е един от факторите инвеститорите да предпочитатда обърнат поглед към външни пазари. За съжаление там също не се случихане дойдоха  особено ведри новини.

ИЗВоД ((Ниските обороти през последната година показват, че много участници бяха останали извън пазара в очакване на някакъв оптимистичен знак. Не може да се изключи и ролята на първия борсово търгуван фонд (ETF-a) в раздвижването на БФБ-София. Ентусиазмът влияе върху краткосрочно ориентираните играчи на пазара. Дългосрочната перспектива ще зависи от икономическата и политическата ситуация у нас, като очаква включването на повече индивидуални инвеститори.
Всичко това обаче не е достатъччно. Рано е да се говори за устойчив ръст, тъй като по-голямата част от проблемите остават нерешени. За да станем свидетели на нещо по-различно е необходима е появата на нови компании на борсата. Очакванията са ниските лихви и един растящ пазар да доведат нови участници на БФБ, който търсят (но и получават) атрактивна доходност.

((Бизнес  Средата е изключително променлива поради което  успяват само тези коитко бързо се адаптират към новите условия. Малкият български пазар е зависим от чуждестранните парични потоци и оттеглянето им продължоава силно да звучи на БФБ-София. От една срана, това намери израз в личи в намаляване броя на играчите на капиталония пазар, а от друга – в спада на цените на финансовите инструменти, търгувани на фондовата борса. Не всички успяха да проявят най-важното качество на инвеститори  – адаптивността, което се видя и в резултатите им в края на 2016-а.

За година те добавиха още … млн лв

Загубите не са така големи както през 2015-а

Но път 13 от УД са засегнати

((Свиването на лихвите по тях носи все по-ниска печалба и за домакинствата, и за фирмите.

((Спестителите не спират да търсят алтернативи за парите си, които сега са в банкови депозити. Година не бе лесна за прогнозиране и не всички се справиха успешно с предизвикателставата.  Някои от тях колективните инвестиционни схеми също не успяха да се адаптират към променящите се условия. Това усетиха и договорните фондове от типа "Паричен пазар" през тази годината. Три от тях (Инвест фонд паричен пазар, Инвест фонд паричен пазар в долари и Тексим Паричен пазар) завършиха на загуба.

(((търсенето на по-висока доходност обаче е съпътствано с повече риск. Ако обаче не се премерят опасностите, то и доходността може да постраданамалее. Липсата на умереност донесе и обрат в представянето на една четвърт от договорните фондове…

Липсата на нови емитенти от реалната икономика е проблем на борсовата търговия в региона на Балканите. Пазарът се използва основно от спекулантите, а емитентите рядко набират капиткал с нови акции.

…………..

Извод

((Въпреки негативната тенденция при лихвите по депозитите през 2016-а, спестителите продължават да увеличават парите си в банките. С 2.67 милиарда лева се увеличиха спестяванията на българите за една година, показват данни на БНБ. Така депозитите на домакинствата нараснаха до 44,4 млрд. лв., което е с 6,4% спрямо година по-рано. Спестяванията на домакинствата надхвърлиха 44 милиарда лева

Други обаче търсят алтернативата на нискорисковите фондове, които им дава повече гъвкавост и възможност да разполагат с парите си.

(предвид рисковете пред европейската и световната икономика успехът може да се търси в един добре диверсифициран консервативен портфейл, който обаче все по-трудно може да се поддържа.

((консервативният подход минимизира негативното влиятние на пазара върху доходността на договорните фондове и клиентите им през тази година. Не всички обаче са съгласни на по-ниската доходн.сност, която те дават. Търсенето на риск пък носи и своите негативни последствия. Това изпитаха 28 от фондовете в кра яна 2016-а.

(очакванията са повечето инвеститори да останат изключително предпазливи. э

(((събуждането и раздвижването на БФБ-София може да се случи само при приватизацията на борсовия оператр и поемането на управлението му в ръцете на водеща борса (европейска или световна).

………….

 

Николай Ялъмов: В Европа 50 % от спестяванията са във взаимни фондове

Автор: class.bg

  • Дата: 17.9.2007

Николай Ялъмов е изпълнителен директор на „Капман Асет мениджмънт“ и ръководител на финансова група „Капман“. Дружеството, поставило началото на групата, е създадено в края на 1996 г. 39-годишният финансист е магистър от УНСС и с диплома от Международния банков институт. Член е на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД). Разговаряме по темата взаимни фондове – финансова схема, при която давате спестяванията си или изобщо свободни пари за управление от такъв фонд. Вашите пари се обединяват със средствата на стотици или хиляди други, за да се инвестират в ценни книжа. – Г-н Ялъмов, как може да бъде убеден българинът, че инвестицията във взаимен фонд е по-изгодна, отколкото да държи спестяванията си на депозит в банка? А и банките предлагат допълнителни бонуси, ако имаш влог при тях. – Не смятам, че са необходими специални средства, за да бъде убеждаван някой. Взаимните фондове ще стават все по-популярни. А и не бих употребил термина убеждаване, а обясняване – за мен това е правилният подход. Този пазар е доста млад в България. Както ние се учим да управляваме добре и резултатите показват, че засега целият сектор се справя добре, така и хората трябва да се уверят, че го правим успешно. – Инвестицията в колективен фонд не гарантира задължително доходност. Научи ли се българинът да преценява риска, като имаме предвид колко пирамиди го ужилиха? – Взаимните фондове са различни от пирамидите – и по начина, по който се управляват средствата, и по хората, които ги управляват. Почти всички, които работим на този пазар, сме хора, които повече от 10 години работят и градят името си. Аз имам една любима фраза, че човек, който повече от 3 години върши едно и също нещо, значи го прави с удоволствие, независимо от резултатите, независимо дали е богат или беден. Така че не бихме зачеркнали тия 10-11 години просто ей така! – Значи работите на принципа “Бързай бавно”? – Всеки един пазар работи на принципа на скачените съдове – търсене и предлагане. Увеличава се търсенето, повлиява се предлагането и обратно. Така че нека да растем стъпка по стъпка заедно с нашите клиенти. – Какви са данъчните облекчения за инвестицията във взаимен фонд? – Както и при печалбата от акции, които се търгуват на фондовата борса, и при договорните фондове положителната разлика не се облага с данък. Защото те се смятат за дружества за търгуване на фондовата борса. Въпреки че най-голямата част от тях е търговия на гише. Тези схеми са измислени и усъвършенствани не в България. Те работят повече от 150 години в света. Чрез тези финансови инструменти са инвестирани може би 45 до 50 % от спестяванията на хората в Европа. – А в България как стоят нещата? – В България в момента са около 2 % от спестяванията, по-скоро 1,6-1,7 на сто. В Полша, Унгария и още няколко от новите страни – членки на ЕС – 7-8 на сто. В САЩ може би над 60 %. Много дълъг път имаме да извървим. – Акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), които влагат в недвижимости, конкуренция ли са? – Те заемат друг сектор. Има съществени разлики, които ги отличават от договорните фондове. Примерно АДСИЦ не са задължени за обратното изкупуване. А взаимните фондове при поискване изкупуват обратно акциите или дяловете на инвеститорите. – Като човек, който управлява пари повече от десет години, смятате ли, че си струва още да се купуват акции от АДСИЦ? Предвид твърденията, че цените на имотите са спекулативно надути. – Не мисля, че пазарът в България – след като е пазар, е ненормално да има спекулативен елемент. Фактът, че ние го наричаме пазар, а не е регулирана от държавата схема, значи, че се подчинява основно на два принципа – търсене и предлагане. При положение че търсенето е огромно, а може и да има някаква надцененост, но в крайна сметка всеки има право да реши в кой момент да вложи пари. – Като всеки финансист боравите с доста информация – какво показват вашите анализи, може ли да се очаква силно раздвижване при пазара на земеделска земя? Предлага се даже и данък за нивите, които не се обработват… – Административни мерки биха оказали влияние, но ще срещнат огромна съпротива. По отношение на земята не съм сигурен, че някое правителство ще посмее да го направи. Според моите наблюдения проблемът за земята е в това, че ние сме уникални в Европа и няма ноу-хау, което да възприемем. Никъде в Европа земята не е раздавана така в реални граници. И в рамките на ЕС няма задължителна директива, която да изпълним по отношение на комасацията на земите. Т.е. трябва да си свършим работата сами, ако искаме тоя пазар да върви. А силната накъсаност на земята предопределя цената. В Унгария, Полша и др. декар обработваема поливна площ е около 1000 евро. Но там един голям земеделски производител може да купи достатъчно голяма площ, комасирана на едно място, да я обработва машинно и да му излезе бизнес сметката. В България тази накъсаност и невъзможност да се закупи комасирана земя вдига общия разход на продукцията и в това е липсата на интерес. Това е, като да си купите апартамент от 100 квадрата или да почнете да си го купувате от 15 собственици на идеални части. Естествено, че цената ще е различна. Докато не се реши този въпрос, пазарът на земеделска земя няма да тръгне. – Какво още трябва? – Трябват инвеститори – и то големи, в регионален мащаб. Те да са локомотивите на пазара, а след тях да се закачат други земеделски стопани. Но в момента тези, големите, които да теглят, да лобират за решаване на тези въпроси, на практика ги няма. Така че една мярка сама по себе си няма да помогне. Преди време чух за комплекс от мерки, които се обсъждат, и едната от тях е в кадастъра да залегнат принципите на етажната собственост. В смисъл – законодателят казва: по-малко от 10 декара парцел не може да съществува, независимо колко съсобственици има. И оттам вече решението за продажба се взема с мнозинство. Ако 70 % от тези собственици са съгласни да продадат, другите просто си получават парите в банка. – Често ли се сблъсквате в работата си с типичната за нашенеца мнителност – хем иска да си множи парите, хем смята, че този, който знае как, ще му вземе много за “умножението”? – Мойсей 40 години е водел евреите из пустинята, преди да ги върне обратно в обетованата земя – за да се обнови кръвта. Хора, които са на една определена възраст, едва ли биха инвестирали при нас. За тях депозитът ще си остане основна форма на спестяване – това е ясно. Но не е фатално. Основният проблем на по-възрастните българи е, че по принцип нямат финансова култура. Не е тяхна вината, че не могат да избират свободно. Самата преценка вече е усилие. Ако са решили и битовите си проблеми като цяло, това усилие се опитват да го избегнат. При младите хора капиталовите пазари са вече част от техния живот, ако щете – и от тяхното възпитание.

………………

30-01-2017Финансови и други отчети (Тримесечен отчет на публично дружество и емитент на ценни книжа)
Четвъртото тримесечие се характеризираше с ръст на всички пазари, организирани от „БФБ-София“ АД. Пазарната капитализация нарасна с 12,5%, оборотът се увеличи с впечатляващите 143% и всички индекси повишиха стойностите си в сравнение с третото тримесечие. Това доведе до по-високи комисионни за сделки с финансови инструменти и увеличи приходите на Борсата. Активната търговия с дялове на борсово търгувания фонд Expat Bulgaria SOFIX UCIT, който бе листван в края на третото тримесечие и инвестира в акции на компаниите, съставляващи водещия индекс SOFIX, привлече още по-голям интерес към капиталовия пазар.

…………………

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст