Горанов призова учените да положат повече усилия

Парламент Владислав Горанов

Науката трябва да бъде свързана с бизнеса, така че той да инвестира в нея. Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира протеста на учени от Българската академия на науките (БАН) с настояване за повече пари за наука в бюджета за догодина.

"Има достатъчно пари за наука, както по линия на националния бюджет, така и по линия на европейските фондове", "Аз не приемам срещу мен да се изправи някой, който да каже "Аз съм професор или старши научен сътрудник и трябва да получавам еди-колко-си", каза Горанов пред Нова телевизия.  По думите му стотици милиони са средствата за наука в европейските фондове и във Фонд "Научни изследвания", както и повече средства за наука са предвидени в бюджета за следващата година.

"Но аз не приемам, че трябва да имаме административна наука. Отдавна ми се губи връзката между фундаменталната наука и бизнеса и нейната добавена стойност за обществото. Няма самоцелна наука. Тя трябва да бъде свързана с бизнеса по начин, по който бизнесът да инвестира в нея", заяви Горанов. "Трябва колегите, които имат претенции, че създават продукт, да не са си самодостатъчни в разбирането колко са важни за обществото, а да положат малко повече усилие", призова финансовият министър.

Той даде за пример Европа и САЩ, където частните разходи дават големия дял от разходите за наука, от брутния вътрешен продукт е само определен процент. "Аз нямам нищо против когато видим нещо добро, да инвестираме в него целево. Такъв беше случаят с циклотрона на БАН, там е около 10 милиона лева общата инвестиция", каза финансовият министър.

Горанов е на мнение, че има достатъчно пари за наука както по линия на националния бюджет, така и по линия на европейските фондове, но с тях не трябва да се финансират структури, научни звена, а проекти, обвързани с нуждите на държавата или проекти, които са свързани с необходимостта на бизнеса за някакво развитие.

Финансовият министър съобщи, че до средата на ноември трябва да приключи проверката на сделката за продажбата на дипломатически клуб "Бояна". "Тази част от информацията, която не е данъчно-осигурителна тайна, ще бъде публично оповестена. Това, което ми е известно, е, че сделката е реализирана със заемни средства. Въпросът е дали цената, платена за този имот, е справедлива или не", заяви Горанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст