ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мая Манолова призова държавата да насърчи извънсъдебното уреждане на спорове

Мая Манолова снимка

Омбудсманът Мая Манолова призова държавата да насърчи извънсъдебното уреждане на спорове. Манолова даде пример с родителските спорове за права върху децата, които биха могли да се решават бързо, евтино и ефективно чрез медиация.

Въпреки че закон за медиацията у нас е приет още преди 12 години, за българите този метод за разрешаване на спорове остава непопулярен. У нас към момента има официално регистрирани близо 1700 правоспособни медиатори, а центровете по медиация са 30 и са разположени в 11 области.

Според Манолова държавата трябва да насърчава развитието на медиацията, ако се наложи и чрез законови изменения. Омбудсманът смята, че са необходими финансови облекчения за хората, които ползват услугата вместо съдебен процес: Да се помисли за намаляване на съдебните такси в случаите, в които се ползва медиация.

Участници в дискусия, посветена на медиацията, се обявиха за въвеждане на задължителна медиация при определен тип спорове. Заместник-председателят на Върховния касационен съд Красимир Влахов не одобри идеята и попита: Имаме медиатори в 11 областни центъра. Какво правим в останалите 17. Задължават ги хората да ходят на медиация и ако в същото време държавата не е гарантирала качество на медиаторите, това е много лошо, рисково, посочи заместник-министърът на правосъдието Виргиния Мичева.

България изостава значително в извънсъдебното уреждане на спорове чрез медиация – около това мнение се обединиха участниците в експертната дискусия, организирана от националния омбудсман.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст