ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Референдумът на Слави е на кантар за валидност, макар и с три “Да”

Референдум 2016 урна

Близо 47% от гласоподавателите са участвали в референдума към 19 часа, сочат данните на от екзитпол прочването на Gallup International. Резултатите са час преди края на изборния ден.

За да бъде валиден референдумът обаче,  т.е. той да има юридическа стойност и решението от него да влезе в сила окончателно, трябваше той трябва да отговаря на две условия: Да гласуват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори от включените в избирателните списъци и отговорът с 50% + 1 от гласовете да се приеме за легитимен. Засега не е ясно дали първото условие е изпълнено.

Резултатите от него обаче, дори гласувалите на допитването да не минат броя на гласувалите на последните избори, трябва да бъдат разгледани от парламента, защото минават 20% от имащите право на глас, нещо, което е записано в Конституцията.

79% от гласоподавателите са отговорили положително на въпроса: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?". 16.4% са отговорили с не, а 3.7% не са дали конкретен отговор, сочат данните на Gallup International.

70,6% от участвалите в референдума са отговорили с "Да" на въпроса: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" 26,5% са гласували с "Не", а 2.2% от участвалите не са дали отговор на този въпрос.

Най-много отговори "Да" има на последния въпрос: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". Положително са отговорили точно 80%, а 16.3% са отговорили с не. Без отговор са останали 2,6% от гласувалите в референдума.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст