ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петкова увери, че електрическата мрежа е готова за зимата

Парламент Теменужка Петкова

Приключиха проверките на електроразпределителните предприятия (ЕРП) за зимния период. Те показаха, че те и енергийният оператор са готови за зимата. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Суворово, където откри обновената разпределителна подстанция "Добруджа". Петкова определи подстанцията като важна за осигуряването на ток в идващите тежки месеци.

С инвестираните 10 млн. лева в подстанция "Добруджа" са подменени командните и релейни табла, изградени са нови фундаменти и метални конструкции за монтаж на съоръжения, заземителна и мълниезащитна инсталация и вътрешни пътища. Съоръжението е основен захранващ източник за потребителите на електроенергия в североизточната част на страната и най-вече за района на Добрич и Варна. Модернизацията й ще гарантира сигурността и за потребителите в Шумен, Разград и Силистра, посочват от енергийното ведомство в изявление.   

На свой ред Петкова гарантира, че ще има сигурност на доставките на ток през този сезон за разлика от 2015 година. "Направихме промяна на наредбата за доставките на електричество заедно с други министерства, като минимизирахме рискът от падане на дървата, скъсване на електропроводи и други бедствия", уточни енергийният министър.

Пред журналисти Теменужка Петкова каза още, че с "Атомстройекспорт" са договорени много важни неща за изплащането на задълженията ни по АЕЦ "Белене". По думите й са договорени намаляването на лихвите и са спестени около 90 млн. лева. Тя уточни, че двата реактора от "Белене" могат да бъдат използвани в "Козлодуй" или от частни компании, след съответните процедури по Закона за приватизация.

"Продължаваме с предпроектните проучвания по газовия хъб "Балкан". Информирали сме нашите партньори от "Газпром" за тристранната среща с нас и ЕК и очакваме отговор", разкри министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст