ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Циклонът “Тръмп” профуча през финансовите пазари

валути

Победата на Донълд Тръмп в битката за Белия дом предизвика, както се и очакваше, турбуленция на финансовите пазари. Тя обаче беше толкова кратка, че я забелязаха най-вече пазарните анализатори. И бе последвана от мощен подем на зелените пари към почти всичките им основни валутни конкуренти.

Коментаторите побързаха да обяснят впечатляващото оттласкване на американския долар от минималните равнища към валутите на развития свят, до които падна с обещанието на Тръмп да бъде "президент на всички американци" и с призива Америка "да превърже раните от разединението" – рязък обрат в сравнение с агресивната му предизборна реторика. Изказването му успокои пазарите, защото бе изненадващо професионално и президентско и представи пред света един съвсем различен човек вместо ексцентрика и мегаломана Тръмп, на който се нагледахме по време на кампанията. 

Така, след като падна до 1.13 щ. долара за едно евро, щатската парична единица се съвзе и рязко пое нагоре. В сутрешната търговия в Ню Йорк на 9 ноември котировката достигна до 1.0944 щ. долара за едно евро и до 104.72 йени за един долар. Това е най-мощният подем на американските пари след решението на англичаните да гласуват за BREXIT на референдума на Острова на 24 юни.

Доста валутни анализатори очакват американският долар да поскъпне през следващите три до девет месеца, ако администрацията на републиканците намали данъците и въведе допълнителни фискални мерки за стимулиране на икономиката.

Междувременно, след като вероятността за повишение на щатските лихви през декември падна под 50%, след новината за победата на Тръмп тя бързо се възстанови и надхвърли 80% в следобедните часове на 9 ноември, а бе 78% в деня преди вота. 

Подобно

"прераждане" претърпя и щатският борсов индекс S&P 500

След 5-процентен срив на котировките, довел до временното прекратяване на търговията му на борсата в Чикаго, спадът бе сведен до 2%, след като започна отново борсовата сесия. Впоследствие загубата бе заличена напълно. По данни, събрани от агенция "Блумбърг", подобни или по-големи обрати са се случвали само три пъти преди – веднъж през октомври 1987-а и два пъти през последните месеци на 2008-а. Нещо повече, понижението бе далеч по-скромно от прогнозирания от експертите на "Барклейз" 13-процентен срив и от очакваното от търговците в "Сосиете Женерал" понижение с 8.5% (до 1950 пункта) в сравнение с равнището, на което приключи търговията на индекса в деня преди вота (7 ноември). 

Според главния стратег на пазарите за щатски акции на "Голдмън Сакс груп" – Дейвид Костин, победата на Тръмп не означава кой знае колко за S&P 500. Той прогнозира, че индексът ще приключи 2016-а на равнище от 2100 пункта – с около 60 точки под стойността му от 2163 пункта, колкото бе в 16 ч. в Ню Йорк на 9 ноември.

Колегата му от "Фъндстрат глоубъл адвайзърс" Том Лий пък очаква S&P 500 да се изкачи до 2225 пункта до края на годината. В по-дългосрочен план – до средата на 2017-а, пазарните анализатори предвиждат индексът да се търгува в диапазона между 2200 и 2300 пункта и в края на идния септември да достигне 2300 точки. Те се аргументират с очаквания по-висок ръст на корпоративните печалби, който ще подкрепи бъдещите по-високи котировки на акциите и пренасочването на инвестициите от пазара на облигации към фондовите борси. Другата причина за оптимизма на експертите е обещанието на Тръмп да окуражава бизнеса да връща у дома печалбите, реализирани зад граница. По сметки на "Ю Би Ес" фирмите от секторите извън финансовия, чиито акции "членуват" в S&P 500, държат в чужбина около 1.1 трлн. щ. долара.

Не трябва да се забравя, че по природа пазарите се абстрахират от моментните промени и гледат внимателно в бъдещето. В този смисъл реакцията им може да се обясни с обещанието на Тръмп да увеличи правителствените разходи, да понижи данъците и да облекчи финансовите регулации – все стъпки за стимулиране на икономическия растеж и на цените на акциите на компаниите, свързани най-вече с инфраструктурата, с транспорта и с финансовите услуги. В по-широк план победата на магната е сигнал, че е настъпило време за фискални мерки вместо активността на Федералния резерв да стимулира стопанството. 

Победата на Тръмп нанесе най-тежка загуба на мексиканското песо

По време на цялата предизборна надпревара за Белия дом то служеше като барометър, отчитащ преднината на Хилъри Клинтън или на съперника й. Мексиканските пари пропаднаха до рекордно ниската котировка от 20.7818 песо за един щ. долар (12% срив). А валутните анализатори на "Номура холдингс" и на "Кепитъл икъномикс" прогнозираха срив до 25 песо за един долар. Впоследствие песото успя да се съвземе и в късните следобедни часове на валутната търговия отвъд Океана на 9 ноември поскъпна до 19.8335 за един долар. Председателят на мексиканската централна банка Агустин Карстенс и финансовият министър на Мексико – Хосе Антонио Меаде, заявиха на специална пресконференция, че финансите на страната са стабилни и засега не предвиждат мерки в подкрепа на песото.

Мексиканската валута попадна в окото на бурята заради заканите на Тръмп да ревизира Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и да издигне стена по цялото протежение на щатската граница с Мексико, за чието изграждане да платят мексиканците. Под въпрос е и депортирането на милиони нелегални имигранти, както и репатрирането на данъчни фактури – канали, които засягат мексиканската валута. Да не говорим, че около 80% от мексиканския износ през 2015-а е бил реализиран в Щатите – над десет пъти повече, отколкото в другия участник в НАФТА – Канада.

Валутни експерти от френската "Натиксис" прогнозираха, че мексиканската парична единица може да приключи 2016-а на цена от 21 песо за един щатски долар, докато валутни стратези на "Ситигруп" очакват спад до 22 песо за долар. Те не изключват интервенции на централната банка на Мексико в подкрепа на националната валута.

"Жертва" на Тръмп стана и най-богатият мексиканец – Карлос Слим, който загуби 5.1 млрд. щ. долара (на хартия) в резултат на 12-процентното обезценяване на песото. Десетте най-заможни личности на Мексико пък се разделиха с общо 6.5 млрд. долара в ранната търговия след победата на американския магнат. Средната загуба на всеки от тях се изчислява на 648 млн. щ. долара.

Китайският юан

също се очаква да е сред най-потърпевшите от управлението на новия стопанин на Белия дом. Той остро разкритикува валутните манипулации на Пекин и заплаши да въведе високи мита заради тях. Всичко това може да доведе до 3% обезценяване на юана зад граница до края на годината, смята Кен Чиюнг – валутен стратег в "Мидзухо банк" в Хонконг. В дългосрочен план китайската валута може да продължи да губи стойност с по-умерени темпове.

Висока е вероятността за поевтиняване на паричните единици и на другите развиващи се пазари заради опасенията, че евентуалната протекционистична политика на Тръмп може да нанесе поражения на техните стопанства чрез намалението на износа им за Щатите. В този аспект като най-губещи се очертават валутите на Южна Корея и на Тайван, както и латиноамериканските парични единици. Докато Индия и Индонезия се очертават като най-слабо засегнати от явлението "Тръмп" заради солидния им вътрешен растеж.

Не е изключено и Украйна да пострада – заради очакванията Тръмп да започне да топи ледовете между САЩ и Русия и да се откаже от досегашния ентусиазъм, с който американската администрация защитаваше бившата съветска република от агресията на Москва. Украинските дългови книжа поевтиняха, доходността на еврооблигациите на страната с падеж през септември 2019-а скочи с 94 базови пункта – до 8.73 процента.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст