ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОББ разпределя близо 1.1 млрд. лева

Общо събрание на ОББ Стилян Вътев - ОББ

Акционерите на Обединена българска банка ще се разпоредят с повече от милиард лева. Съветът на директорите й ги покани на 5 декември 2016-а на извънредно общо събрание, а от публикувания дневен ред става ясно, че те ще решават как да употребят огромната за българските икономически реалности сума от 1.1 млрд. лева. Това е натрупаната печалба за 2015-а и от предишни години.

На акционерите ще бъде предложено да гласуват 260 млн. лв. да бъдат разпределени като дивидент. Сумата обобщава печалбата за 2015-а в размер на 48.91 млн. лв. и част от неразпределената печалба от други изминали години – тя е 211.09 млн. лева.

Друга точка от дневния ред предвижда решение 840.04 млн. лв. да бъдат отнесени в резерв "Неразпределени печалби", който е част от собствения капитал на банката.

Намерението да бъде изплатен солиден дивидент главният изпълнителен директор на банката Стилиян Вътев огласи още през юли, когато се проведе редовното годишно общо събрание на кредитната институция. Вътев обаче още тогава уточни, че това ще стане, след като приключи оценката на качеството на активите на банковия сектор и след изричното писмено разрешение на БНБ.

Тези две условия вече са изпълнени и ОББ може да зарадва и гръцкия си мажоритарен собственик – Национална банка на Гърция.

Заделянето на този сериозен дивидент – 260 млн. лв., няма да повлияе на стабилността на българската кредитна институция, защото тя е свръхкапитализирана. Преди плащането на дивидента коефициентът й на обща капиталова адекватност е близо 28.5, а след като той бъде платен, ще е около 18.5 процента. Както е известно, това е доста над регулаторното изискване на БНБ от 13.5%, което включва всички капиталови буфери.

В същото време разпределянето на дивидент ще повиши показателите за ефективност на ОББ като възвръщаемост на активите и възвръщаемост на капитала, тъй като тези пари ще бъдат изплатени от средствата, които ОББ държи по сметка в БНБ, а те носят отрицателна доходност или, казано по друг начин, носят на банката загуби.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст