Strottarga Bianco – бялото злато на трапезата

клм

Комбинацията от шампанско и черен хайвер отдавна се е утвърдила като символ на лукс, престиж и истинско гурме удоволствие. И както разновидностите на пенливото вино са в широк вкусов и ценови диапазон, така и рибният деликатес се предлага в голямо разнообразие. Изискано поднесеният черен хайвер е не само вкусен и полезен, но и достатъчно изтънчен, за да бъде акцент във всяко меню. Колкото и светотатствено да звучи, до началото на ХХ в. той бил смятан за безполезен и безмилостно изхвърлян. След като хората се научили да го осоляват и по този начин да увеличават трайността му, хайверът постепенно започнал да придобива популярност. Днес полезните му свойства са безспорен факт – само няколко грама от вкусните "зрънца" са източник на важни протеини, над 20 минерала, витамини и ценните омега 3 и 6 мастни киселини.

Хайверът най-често се асоциира с черния цвят, но червеният и дори белият са не по-малко изискани, полезни и скъпи. Най-висококачествен е хайверът на есетрата и белугата, които живеят основно в Каспийско море. Цената на рибния деликатес непрекъснато се покачва заради все по-ограничения и контролиран добив на намаляващите популации. Белугите, достигащи до 6 м дължина, са предразположени да живеят до 100 години, но се срещат все по-рядко и само в чисти води.

Компаниите, които отглеждат есетри и белуги, са единици и, колкото и да е странно, една от тях се намира в Австрия. На хиляди километри от Каспийско море Валтер Грюел развъжда изключително рядък вид есетра албинос, чийто бял хайвер – Strottarga Bianco – е най-скъпият в света. За получаването на един килограм от него са необходими цели 5 кг бял хайвер, който губи близо 80% от теглото си в процеса на дехидратация. Хайверът на живеещите в бистрите и кристалночисти алпийски води риби е мек, ароматен, с въздушна текстура и наситен вкус. Но само уникалните му качества едва ли щяха да са достатъчни, за да надмине по цена най-висококачествения и ценен сред хайверите – Алмас (Almas) от иранска белуга. Добиван от изключително редки, над стогодишни екземпляри, деликатесът се предлага само на няколко места в света, и то срещу 25 хил. долара за килограм. Затова пък е поднесен в специална кутия от 24-каратово злато.

Австрийският шедьовър Strottarga Bianco също предлага злато на ценителите, само че като фин слой върху самия хайвер. Двадесет и две каратовото благородно покритие обгръща изключително редкия бял деликатес и заслужено му отрежда първото място сред най-скъпите храни в света. Срещу шеметните над 100 хил. евро за килограм кралски особи или просто изключително богати хора се наслаждават на рядката скъпоценност с превъзходен вкус в най-добрите ресторанти от Монако до Дубай. Създателите на Strottarga Bianco твърдят, че той се съчетава отлично с паста и ризо, но най-добре разкрива специфичния си вкус, присъствайки солово върху препечена филийка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще се конкурират ли дилърите на гласове за предстоящите избори?

Подкаст