ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кого ще съди Бойко Борисов или гузен негонен бяга

Парламент оставка на правителството на Бойко Борисов

В гневен статус във Фейсбук премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че "не участва в никакви фирми, бизнеси или офшорки" и се закани, че "адвокатите му започват работа по завеждане на нови дела срещу клеветниците". Лидерът на ГЕРБ не споменава конкретна причина за гнева си, нито посочва имена, като предпочита да борави с намеци. Което е странно, когато става дума за министър-председател.

По всичко личи, че премиерът в оставка индиректно отговаря на интервюто на Цветан Василев, дадено за предаването "Просто Диков" по телевизия Би Ай Ти. В него банкерът като човек от кухнята описва скандални за всяка нормална държава зависимости между политическата класа, бизнеса и медиите в страната на Бойко Борисов.

И дори да има намеци за офшорна собственост на премиера, те изглеждат като най-безобидното обвинение към него. А и едва ли някой очаква, при отваряне на "Панамските документи" например, да изскочат веднага фирми със собственик Бойко Методиев Борисов. Виж, адвокатите на "Мосак Фонсека" са работили неведнъж с компании, индиректно свързани с Делян Пеевски, както "БАНКЕРЪ" писа, но това е друга тема.

По-любопитното е, че Борисов конкретно не отхвърля конкретно нито скандално твърдение на Цветан Василев, а те в интервюто никак не са малко.

Ето само някои от тях:

– Само за година управление на кабинета "Борисов-2" фирмите, свързани с бизнесмена Делян Пеевски, са взели обществени поръчки за милиард и половина, докато уж е трябвало да са в опозиция, а митичната "Водстрой 98“, е завлякла стотици подизпълнители и е била купена в кавички от варненската "Хидрострой“, за да се покрие депутата от ДПС.

– Бизнесменът Александър Сталийски, за когото Василев говори като за "човека на Борисов за всичко“ и "събирач на пари“  го е посещавал поне два пъти месечно, тръгвайки си с информации, с отчети за фирмите, в които той чрез подставени лица е участвал и т.н.

– От 2010 до 2013 г. хора, свързани със Сталийски, са били собственици и на "Авионамс“, и на "Дунарит“,  а Василев директно е бил рекетиран да им дава дялови участия.

– Че основният пазар на "Булгартабак“ е бил турския и се оказва, че на него не е влизала редовно нито една цигара, а тютюневи изделия на "Булгартабак“ са били открити в складове на територията на "Ислямска държава“.

-Държавата, в лицето на КЗК, се е съгласила да продаде "Виваком" на Спас Русев на цена под 115 млн. евро, а реалната цена при нормални условия е над 1,2 млрд. лв.

– Василев е сигурен, че може да изброи почти всеки актив на КТБ къде е отишъл, като с няколко изключения, всичко е концентрирано в ръцете на Пеевски, Лазов, Сталийски и групата около тях.

На тези и на други подобни твърдения Бойко Борисов предпочита да не отговаря. Засега, общо взето, почти няма и кой да го пита.

Но въпросите остават и ако бъдат зададени официално, не се знае дали цитираните във Фейсбук адвокати на премиера в оставка няма да имат повечко работа.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст