ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ИПИ предлага алтернативен бюджет с реформи

калоян стайков

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи за поредна година алтернативен държавен бюджет. Той е изграден върху основата на консервативна фискална политика на фона на макроикономическите рискове във вътрешен и външен план.

"Алтернативният бюджет обикновено съдържа предложения за реформи, каквито не се случват. Сега акцентът е върху стабилността на публичните финанси", обясни пред БНР икономистът от ИПИ Калоян Стайков.

Популистките залитания около бюджета крият рискове, смятат експертите. Стайков вижда риск както в приемането на един популистки бюджет, така и в неприемането на бюджет и начало на 2017 година с 1/12 разходи от сегашния.

"Алтернативният бюджет съдържа по-ниски разходи, без да става дума за сериозно рязане", посочи Стайков. Според икономистите буфер, който може да бъде намален, има при капиталовите разходи и при разходите за издръжка. Създаването на допълнителни буфери се прави за посрещане на евентуални рискове догодина.

"При по-дълъг период на безвремие и безвластие се очертава опасността администрацията да работи по-слабо и приходите да намалеят. Рискове има и за разходната част", предупреди икономистът. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст