ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

30 000 долара за решение на проблема с ходенето до тоалетна в скафандър

космонавт

НАСА обеща награда от 30 хиляди долара на този, който намери най-доброто решение на проблема с ходенето до тоалетна в скафандър, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Рационализаторите имат срок до 20 декември, за да се включат в конкурса на американското космическо ведомство. Задачата е следната – да се намери хитроумен изход от ситуацията, при която астронавтите ще се намират в продължение на 6 дни лишени от тоалетна.

На астронавтите редовно им се налага да чакат над 24 часа, преди да могат да ползват тоалетна. Това се случи с тримата астронавти, които бяха изстреляни преди една седмица с космическия кораб "Союз". Наложи им се да чакат два дена, преди да могат да ползват WC-тата на Международната космическа станция. Руската капсула "Союз" е оборудвана само с една малка портативна тоалетна, приличаща на кана.

В бъдеще, при продължителни мисии до Марс, предвидени към 2030 година, НАСА оценява на 6 дни липсата на възможност за астронавтите да посещават тоалетна. В обемистите си космически костюми, те нямат достъп до телата си и не биха могли дори да почешат носа си. Поради тази причина се предлагат до три награди от 30 хиляди долара, за изобретяването на костюми, снабдени с интегрирани системи за екскременти. Разработките трябва да се справят с всички рискове от инфекции и възпаления при продължителен контакт с кожата.

В същото време те трябва да противодействат на ефектите на микрогравитацията и да не позволяват на течностите да се носят във въздуха. НАСА се надява да тества най-обещаващите проекти и да ги приложи в срок до три години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст