ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трезор

Кредитните карти се използват все повече в България, отбелязва в свой анализ една от големите банки у нас. Експертите й отчитат близо 60 на сто ръст на издадените кредитни карти през 2015-а  и 2016 г. в сравнение с 2014-а. Данните показват, че българите все по-масово използват кредитните си карти за международни разплащания, следват ги покупките в интернет и резервациите на самолетни билети. 

 

Застрахователният пазар в България е възможно най-лошият в Европа. Това е мнението на председателя на надзорния съвет на "Еврохолд България" АД Асен Христов. Не виждаме причина как ще се развие, поне в следващите две-три години.Когато няма ръст на икономиката, няма ръст и на застраховането, това е най-страшното. Застрахователният пазар в България е замръзнал напълно. И поради чисто регулаторни съображения, особено от през последните три години, уж с цел защита на потребителите, българските застрахователни компании са подложени на силен натиск. Досега не съм видял някой да се заинтересува, че цените на застраховките са под критичния минимум. Вземете една "Гражданска отговорност". Тя е толкова евтина, че компаниите не могат да се издържат от нея, казва Христов.

 

ЕК се готви да даде възможност на финансовите регулатори в страните от еврозоната да принуждават банките да замразят плащанията си към кредитори за максимум пет дни, ако съществува риск от фалит. Това предвижда проектонорматив на ЕС, който готви Еврокомисията и който предоставя на регулаторите ново правомощие за ранна интервенция с цел предотвратяване на кризи. Според правилата за спасяване, които влязоха в сила тази година, националните и европейските регулаторни власти вече могат да изискват от банките да спрат плащанията, след като е преценено, че ще фалират. Проектозаконът дава на регулаторните органи допълнително правомощие да се намесват превантивно, за да направят оценка дали има опасност от фалит.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст