Близо 70% от работодателите в банковия сектор изпитват недостиг на специалисти

Банка клоновебанков клонгише

Около 70 процента от работодателите в банковия сектор изпитват недостиг на специалисти, сочи проучване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН, финансиран по европейската програма Хоризонт 2020.

Проучването е направено за търсенето в IT сектора, в банковия сектор, сред медицинските сестри, сервитьорите и маханиците, съобщи директорът на Института Румяна Стоилова.

Най-висок е недостигът в IT сектора и в туризма – над 90 процента, поясни тя.

При оценката за кандидатстване за работа, работодателите оценяват като неблагоприятни сигнали предходен опит с продължителните периоди на безработица, както и честата смяна на работните места, което обаче не кореспондира с нагласите на самите млади хора в интервютата, които възприемат смяната на работа като проява на любопитство, посочи Стоилова.

По думите й от бизнеса се цени най-много умението за работа в екип, подходящото образование и способността да се учи през целия живот. Умението да се учи се проявява най-дълго при продължителна работа на едно място и затова се гледа негативно на младите хора, които често сменят работата си.

Между 20 и 30 процента от работодателите казват, че биха се поколебали да назначат човек от различен етнос, което според Румяна Стоилова е противоречие – от една страна няма работници, от друга има предразсъдъци към хората с различен етнос.

Работодателите често отказват работа и на майки с деца, защото за майките трябва да се мислят форми на гъвкава заетост, допълни експертът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст