ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Напрежение в Черноморец заради промяна в статута на спорна земя край морето

Черно море

Над 400 наследници на земи в землището на Черноморец се обявиха срещу решение на Министерския съвет от 2 ноември. С него по искане на Министерството на отбраната терен в землището на курорта с отпаднала необходимост от над 200 декара, според потърпевшите, в местностите Червенка и Аклади,  се деактува от публична държавна собственост на имоти в частна държавна собственост. Решението, което дава възможност за продажбата на терена, миреше на корупция, твърдят жителите на курорта и са готови на протести, ако се стигне до търг. Сдружението за защита на собствениците на земи в землището праща писмо до Министерството на отбраната, от което очаква повече яснота, сочи Радио-Бургас.

Председателят на сдружението Милан Миланов обобщи настроенията в Черноморец: „През 2003 г., когато отпада необходимостта от ползването на поделението се издава акт за публична държавна собственост за 215 декара. Този акт според нашите разбирания е незаконен, защото не е извършено обезщетение на собствениците. През 2015 г. разбират, че този акт може да бъде атакуван в съда и издават един акт за 174 декара и още 6 акта за различни площи. Това ни смущава, защото са за по 1-2 декара. Считаме, че това са земи, определени за „наши“ хора на първа линия, готови за продаване. На 2 ноември, когато започнаха изборите за президент, а след това се влезе и в едно безвластие, беше прието това решение на Министерския съвет за смяната на статута в частна държавна собственост. Това значи, че могат да го изкарат на тезгяха. Опасяваме се, че всеки момент ще обявят търг“.

Държавата и общините за различни нужди през годините назад са сложила ръка на 30% от землището на Черноморец, твърдят местните хора. На площ от 2 300 декара са разположени 7 поделения, които се намират по най-красивите места на крайбрежието нос Атия, Акин, Таласакра и Червенка. Въпреки закриването на военните бази и досега терените са под шапката на Министерството на отбраната.  Много от черноморци и техните наследници от години водят с променлив успех съдебни битки, за да си върнат наследствени земи. В защита на местните хора се обяви кметът на Черноморец Добри Добрев: „В момента Министерството на отбраната заявява, че няма необходимост от тези земи и е редно след като  е така, да бъдат върнати на реалните им собственици, които не са били обезщетени, а не да бъдат продадени от ведомството. С тези пари, които ще спечели министерството, няма да си оправи дереджето, а хората биха оправили тежкото си финансово състояние. Знаете нрава на черноморци, когато ставаше дума за Акра, се вдигаха стачки и се затваряха пътища“.

Преди последното развитие по казуса в писмо до Сдружението на собствениците на земеделски земи от месец май министърът на отбраната посочва, че  с платежно нареждане ведомство е внесло по републиканския бюджет такса, определена по пазарни цени в изпълнение на чл. 20 от Закона за опазване на работната земя за 150 декара. Плащането на държавната такса обаче не е обезщетение, категорични са черноморци. Те са се срещнали с областния управител Вълчо Чолаков, който е заявил, че случаят е извън неговата компетанция. Засегнатите ще пишат до Комисията по отбрана в парламента и до главния прокурор. С проучването на брадатия реституционен сюжет се ангажира и бургаският депутат Атанас Зафиров. Народният представител има намерение следващата седмица да обяви открита приемна в Черноморец, за да изслуша засегнатите и в диалог с Министерството на отрбаната да търси решение на спорния казус.

Радио Бургас също отправи запитване до Министерството на отбраната какво следва от деактуването на земи в землището на курорта и какви са намеренията на ведомството към терена. Все още очакваме отговора.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст