ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румен Овчаров и Николай Ненчев проверявани и от КОНПИ

КОНПИ

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество проверява Румен Овчаров и Николай Ненчев. Това каза Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), по време на семинар на тема: "Усъвършенстване на системата за установяване на активи в България", финансирана от Норвежкия финансов механизъм за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Бившият министър на икономиката Румен Овчаров, срещу когото прокуратурата повдигна обвинения за безстопанственост по делото АЕЦ "Белене", и министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев, който има две обвинения – едното за ремонта на МиГ-овете, а другото длъжностно престъпление, свързано с униформите в армията, попадат в обсега на проверките на КОНПИ. Помолен за повече информация, Георгиев заяви: "Нали разбирате, че аз съм най-малко човекът, който може да коментира проверки, които още не са приключили и обезпечени".

Пламен Георгиев обясни, че по сега действащия закон, проверка от КОНПИ започва след като бъдат уведомени от прокуратурата за определени престъпления – корупция, пране на пари, организирани престъпни групи.

Относно проверките по висшите етажи на властта председателят на КОНПИ изтъкна, че имат няколко текущи случая, например този с Христо Бисеров и Росен Йорданов, по известен като Юзеир Юзеиров. Оказва се, че има над 100 производства вече внесени в съда от комисията, но заради произнасянето на три инстанции, влезлите в сила решения по новия закон са едва девет. "Когато се повдигне такова обвинение ние се включваме и това е новото и интересното, че нашето производство е независимо от наказателното", обясни Георгиев.

По думите му има редица примери за дела, които по същество представляват гражданска конфискация, включително за лица, които имат оправдателни присъди. "За нас това не е от никакво значение, защото нашето производство е не срещу лицето, а срещу имуществото. Когато се установи несъответствие повече от четвърт милион или повече от 250 хиляди за десет години назад, ние внасяме иск за отнемане в полза на държавата на имуществото, придобито от престъпна дейност", заяви Георгиев.

По думите му законовият срок за проверка е срок от една година. Като проверката е секретна и лицето изобщо не разбира, че е било проверявано. Очаква се Народното събрание да гласува промени в Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които този праг да бъде намален на 150 хиляди лева за период от десет години.

От КОНПИ отчитат доста производства, които надминават този праг. "На година има между 15 и 20 производства, които са десет години са натрупали имущество от 150 хиляди лева, но под 250 хиляди лв, които ще бъдат прекратени". Той изтъкна, че стойността на незаконно отнетото имущество в полза на държавата за тази година е от 18,5 млн. лв. и се очаква тази сума до края на годината да надхвърли 20 млн. лв. Георгиев уточни, че това е реално отнето имущество с влезли в сила присъди.

Пред медиите председателят на КОНПИ обясни, че вече има редица случаи, при които има десетки милиони запорирано имущество. По думите му отнетото за 18,5 млн. лв. имущество е по оценка на съда. "Трябва по-целесъобразно да се преценява, когато отнемаме едно имущество, какво да се прави с него и като че ли най-доброто е да бъде използвано за социални цели. Какво по-добро от това, когато отнемаме една къща или хотел – в хотела да се настани една администрация, в къщата да се направи една детска градина, така ще бъде видимо какво се случва с тези имоти, вместо да ги извадим просто за продан и цената им да бъде неколкократно намалена поради това, че този имот е бил на някое криминално проявено лице и липсва голям интерес", заяви той като констатира, че работата на КОНПИ обаче приключва до процесът за отнемане на имуществото.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст