ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тръмп заплаши да спре затоплянето на САЩ с Куба

доналд тръмп

Доналд Тръмп заплаши да сложи край на нормализирането на отношенията с Куба, ако тя не направи отстъпки, предадоха световните агенции.

"Ако Куба не иска по-добра сделка за кубинския народ, за американците от кубински произход и за САЩ като цяло, ще отменя сделката", написа бъдещият американски президент в Туитър.

Става дума за повече усилия от страна на кубинските власти в областта на правата на човека и по-голямо отваряне на кубинската икономика, отбелязва Франс прес.

На 17 декември 2014 г. президентите на САЩ и Куба, Барак Обама и Раул Кастро, изненадващо обявиха началото на исторически процес на нормализиране на двустранните отношения след повече от половин век вражда.

В събота Тръмп изрази надежда за едно ново начало за Куба след смъртта на Фидел Кастро, когото нарече "един брутален диктатор, който близо шест десетилетия потискаше собствения си народ".

Тръмп, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, обеща да направи всичко по силите си, "за да допринесе за свободата" на кубинския народ.

В началото на предизборната кампания в САЩ Тръмп подкрепяше историческото сближаване с Куба, започнато в края на 2014 г. от президента демократ Барак Обама. Впоследствие обаче кандидатът на републиканците втвърди позицията си, като заплаши да преустанови този процес заради загриженост за свободата на вероизповедание на острова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст