ООН: Отваряме новите хоризонти на туризма от България

ангелкова

Това, което в миналото е било Тракия, сега е съвременна България и за нас е удоволствие да бъдем тук и да отворим новите хоризонти на туризма. Това каза генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай по време на Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се провежда в София.

"Изпращаме една много силна година, която няма аналог в историята на българския туризъм. Броят на чуждестранните туристи, които България е посрещнала за първите десет месеца на годината, е почти 7,5 млн. Тези цифри надхвърлят равнището за цялата 2014 г., а за първите 10 месеца от 2016 г. посещенията на чуждите туристи са с над 1 млн. повече спрямо същия период на миналата година. Ако продължим с този темп, до края на годината ще преминем границата от 8 млн. чуждестранни туристи – повече от собственото ни население", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на съвместна среща с Талеб Рифай и представители на българския туристически бранш вчера. 

Рифай съобщи, че през 2015 година туристите в световен мащаб са били почти 1,2 милиарда.

"За сравнение през 50-те години, след Втората световна война, бяха само 25 милиона. От 25 милиона до 1,2 милиарда разликата е наистина огромна. Очакваме през 2016 година нашата организация да преживее още по-добра година“, отбеляза той. „За кратко време постигаме много големи успехи. 7% от световната търговия и 30% от световните услуги се дължат на туризма. Това е една огромна трансформираща сила. Но най-важното е, че това е индустрия и човешка дейност, която събира хората заедно. Няма нищо по-мощно от това хората да бъдат заедно, за създадат мир и разбирателство. Днес сме тук, за да заявим, че най-сериозните дефицити са тези, свързани с толерантността и разбирателството. А туризмът, пътуванията събират хората заедно и помагат за това света да стане по-добър и разнообразен“, коментира Талеб Рифай. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст