ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сектор “Сигурност”

Парите за подслушване нажежиха парламентарната обстановка от сутринта.

Сектор "Сигурност" е тежко недофинансиран, обяви от трибуната тъмносиният Атанас Атанасов по време на дебатите по второ четене на Бюджет 2017. Недопустимо е службите за сигурност да работят в условие на тежка оскъдица, категоричен бе той.

Според Атанасов шефът на службата Цветан Китов вече година оглавява Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) извън законовите правила. За да е ръководител на службата за подслушвания трябвало да има указ на президента. Такъв обаче вече година нямало.

Да се вземат пари от ДАТО и да се дадат на военното разузнаване бе предложението, което скара Атанас Атанасов с патриота Емил Димитров-Ревизоро, който настоя да не се пипат парите за подслушване.

И по-късно дразгите за парите на службите продължиха. Методи Андреев се опита да пореже бюджета на НСО. Предложението му не мина. Той поиска вместо да се дават 5 милиона повече на държавните гардове, тези пари да идат за разузнавателните органи. По думите му не трябвало да се дават повече средства за "охраната на Пеевски и Доган".

 

Парламентът прие бюджета на Министерство на отбраната за 2017 г. на второ четене. „За“ бюджета на отбраната гласуваха 79 народни представители, „против“ – 17, „въздържали се“ – 20, с което бе приет. Разходите на отбраната са 1 080 267 млрд. лв. Увеличението на бюджета за отбрана за догодина е около 78,08 милиона лева, но то ще отиде за социални плащания, а не за модернизация. В следващите три години правителството планира да отдели 683 млн. лв. за нов тип изтребители, които да заменят старите руски МиГ-29. През 2017 г. за покупката са заложени 231 млн. лв., а останалите пари ще се платят през 2018 и 2019 г. Така ще се осигури достатъчно количество самолети, с които ще се гарантира въздушния суверенитет на България и дежурствата по Air Policing (охраната на въздушното пространство). С новите изтребители страната ни ще има достатъчно изправна авиационна техника. Другата голяма покупка в следващите месеци ще бъдат многофункционалните патрулни кораби за нуждите на Военноморските сили. Общата сметка се очаква да бъде 439 млн. лв., като догодина ще бъдат платени 171 млн. лв. Парите за кораби и самолети ще дойдат от централния бюджет. Депутатите отхвърлиха предложението на Методи Андреев от ГЕРБ да бъде увеличен бюджетът на „Военна информация“ с 4, 298 млн. лв. Бяха отхвърлени и предложението на ПФ за промяна в разходите и на АБВ за увеличаване на приходите на Министерство на отбраната. В рамките на дебата Андреев посочи, че не е нормално, ако искаме да развиваме модерен сектор за сигурност, да инвестираме по архаичен начин. Той обърна внимание, че служба "Военна информация“ има изключително надеждни източници в Близкия изток и може действително да получи информация, която да спаси човешки живот и инфраструктура, не само у нас, но и в ЕС, а Държавна агенция „Технически операции“ има само 48 млн., с които се правят СРС-ата в България. По отношение на предложението на АБВ за увеличаване на приходите на отбраната зам.-председателят на парламентарната група на АБВ и председател на Комисията по отбрана ген. Михо Михов заяви, че закостенялостта и вътрешната незагриженост за боеспособността на армията вече дразни. По думите му в Министерство на отбраната има няколко търговски дружества в областта на икономиката и лечебното дело. Според него тези институти трябва да попълват приходната част. По време на днешното заседание депутатите приеха и бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР). Приходите, помощите и даренията на МВР са 170,378 млн. лв. Разходите на министерството са 1,233 600 млрд. лв. И тук депутатите не подкрепиха предложение на Андреев да се намали бюджета на Държавна агенция „Технически операции“ с 4, 298 млн. лв.

Прочети още : https://www.actualno.com/society/budjetite-na-mvr-i-mo-minaha-na-vtoro-chetene-news_578944.html
© Actualno.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст