ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рунд 2: Манолова срещу “Топлофикация”

Мая Манолова снимка

Омбудсманът Мая Манолова започна нова битка с "Топлофикация", този път за правото на информация. И този път решаваща роля в схватката се пада на съда.

Оказа се, че на 7 октомври Манолова е изпратила  до столичното топлофикационно дружество запитване по Закона за достъп до обществена информация и е поискала отговори на няколко въпроса – всичките свързани с възнагражденията на юрисконсултите, които защитават интересите на "Топлофикация София" в съда.

Омбудсманът е поискал справка за това колко са щатните юристи на дружеството, колко дела са заведени заради неплатено парно, какви възнаграждения са били присъдени по тях и дали те изобщо са били разпределени между юрисконсултите. Освен това е поискана и информация дали топлофикационното дружество ползва и услугите на външни адвокати и колко е било платено за тях.

Списъкът с общо 10 въпроса към "Топлофикация София" обаче така си и останал без отговор. Вместо него до Манолова било пратено становище на дружеството, според което "Топлофикация" е търговски субект и въобще не дължи подобни обяснения. А освен това юрисконсулските възнаграждения били "лични данни", както и адвокатските хонорари.

Манолова обаче тутакси пуснала жалба до Административен съд София-град.

За Манолова това е втора съдебна схватка, свързана с юрисконсултските възнаграждения, начислявани масово по делата на всички монополни дружества. Първата се състоя пред Конституционния съд, пред който тя оспори правото на фирмите въобще да искат да им се плащат такива разноски по делата, които водят срещу хилядите си длъжници. Манолова обаче я загуби.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст