ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До 3000 лв. е глобата за незаконно отсичане на коледно дърво

елха

Над 72 хиляди елхи ще бъдат пуснати за продажба преди Коледа. Санкцията за неправомерно отсичане на иглолистно дръвче може да стигне 3 хиляди лева, предупреди Димитър Баталов от Агенцията по горите пред БНР: "Законният произход на коледните елхи се доказва с контролни пластини, които се поставят под второто разклонение, считано от върха на дръвчето. Те се закрепват трайно към стъблото.

Пластината тази година е два вида – правоъгълна с бял цвят и овална с жълт. Всяка пластинасъдържа шестцифрен номер и буква. Когато са контейнерно производство не е задължително на елхите да е поставена такава пластина, тъй като това производство е в по-малки обеми, с доказан произход от разсадниците.

Ако гражданите видят елха без пластина могат да сигнализират на телефон 112. Законно добитите коледни елхи се транспортират със специален превозен билет в който са описани. Недобросъвестни търговци отсичат дръвчета, които поставят в саксия, подвеждайки гражданите, че дръвчето ще може да се залеси напролет".

За да избегнете измама, винаги проверявайте, дали дръвчето е с развита коренова система, съветва Баталов, който заяви, че броят на незаконно добитите елхи намалява.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст