ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Окръжният съдия Петър Пандев се отведе и по делото на Ембака за ритнатата полицейска камера

Всякакъв съд

Окръжният съдия Петър Пандев се отведе по делото на Емил Първанов-Ембака и по обвинението за ритнатата камера в РУП – Сандански. Актът на магистрата е логична реакция, след като защитата на 37-годишния санданчанин поиска отвода му по делото за убийството на легионера Николай Чивиев, станало на АМ „Струма“ на 26 юни 2015 г., сочи  Struma.bg.

Повод вчерашния отвод беше лек пътен инцидент преди старта на наказателния процес, при който Ембака ударил с джипа си лекия автомобил „Опел Корса“, паркиран пред блока на съдията на ул. „Иван Шишман” в Благоевград. След като съдия П. Пандев сам се отведе и по висящото дело за ритнатата полицейска камера, мястото му в тричленния състав бе заето от окръжния съдия Росица Бункова.

На вчерашното заседание бе разпитан като свидетел полицай Марио Кацаров, който е бил на работа в полицейския участък по време на инцидента. Той заяви, че оттогава е минало доста време, но това, което си спомня, е, че е видял Емил Първанов на улицата и дори са разговаряли. Не си спомня обаче какво точно са си казали. Полицейският служител заяви, че потвърждава свидетелските си показания от досъдебната фаза. С това разпитът му приключи и тъй като прокурорът и защитата не направиха искане за събиране на нови доказателства, бе сложен край на съдебното следствие и даден ход на пледоариите.

В правото си на последна дума Емил Първанов заяви, че е невинен, и поиска отмяна на наложената му глоба от 2000 лв. от Районен съд – Сандански.

След съвещанието си председателят на състава съдия Татяна Андова обяви, че ще се произнесат с решение в срок. Това означава, че оправдателна присъда няма да има, тъй като тя се чете веднага. Ембака отказа всякакъв коментар.

Той бе признат за виновен за това, че на 10 октомври 2012 г. около 01.15 ч. изритал охранителна камера, насочена да обхваща двора на полицейското управление, и попречил на оперативния дежурен в РУП – Сандански Иван Ръжанков да изпълнява служебните си задължения по спазване на пропускателния режим. Тогава камерите на полицията били насочени към двора, тъй като в гаража имало голямо количество конфискувани цигари без бандерол.

Полицаите имали оперативната информация, че Първанов заедно със собственика на микробуса и други лица ще направят опит да извършат кражба на въпросните цигари. Около 1,15 часа Ембака с още двама влязъл в двора на РУП, хванал се с ръце за плочата на сградата и с крак изместил камерата, поставена в горния ъгъл, и по този начин я обърнал да сочи в друга посока. След това прескочил оградата и излязъл навън. Това било забелязано от полицейския пост. Веднага е започнало преследване на бягащите. Догонен бил Ембака, а другите избягали.

След инцидента е иззет и запис от изританата камера, на която Ембака бил разпознат. След анализа на всички доказателства районният съдия от РС – Сандански го призна за виновен за престъплението по чл. 270 от НК и му наложи административно наказание глоба. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст