ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сноубордист ще съветва кмета на Царево

иван ранчев сноуборд

Какво е общото между община Царево, телевизионните риалита "Биг Брадър" и "Фермата", сноуборда и Програмата за развитие на селските райони? На пръв поглед нищо. Но една обществена поръчка някак странно обединява всички тези неща.

Историята започва на 19 март тази година, когато кметът на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) решава да наеме частни консултанти, които да му помагат при подготовката за кандидатстване и последващо управление и отчитане на европроекти. Идеята е местната администрация да кандидатства по мярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от Програмата за развитие на селските райони". Набелязани са общо шест проекта – два за рехабилитация на общински пътища, още толкова за обновяване на училища и детски градини, един за ВиК мрежата във Велика и Варвара, както и още един за благоустройство на морската градина в Царево. 

Дали защото за хонорари на външните консултанти са предвидени почти половин милион лева, или просто гладът за работа е изключително голям, в надпреварата се включват цели 13 компании. По принцип това би трябвало да доведе до сключването на по-добри и изгодни договори. Но у нас "засилената конкуренция изкривява процеса", както казваше навремето директорът на оперативната програма "Конкурентоспособност" Ели Милушева.

Процедурата наистина е куриозна и заслужава по-детайлен поглед. Според документацията за избора на консултанти по проектите (всеки е отделен в обособена позиция) с равна тежест са цената и сроковете за изпълнение на задачите. Но още преди да бъдат отворени ценовите оферти, 10 от кандидатите са отстранени и конкуренцията на практика е разчистена. Още по-странното е, че претендентите са изхвърлени от търга не поради пропуски или нередности, а просто защото са предложили по-кратките срокове за изпълнение. 

От протоколите на оценителната комисия се вижда, че "Консулт СС", "Ес Пи Ем Консулт", "Агенция Стратегма", "Юни Проджект", "Обединение Василико" (съставено от "ИЗ-ПРО" и "ПК Инженеринг"), "Акваексперт-12", "Виктори Консулт", "Интерконтракт", "Прогрийнакт" и "Булконс груп" са обявили срок от 1 до 15 календарни дни за изготвяне на проектно предложение, от 1 до 3 часа за реакция при необходимост от разяснения, от 1 до 20 дни за подготовка на тръжни процедури и от 1 до 2 дни за даване на експертно становище. За сравнение, останалите три фирми, допуснати до следващия етап – "ОПМ Бизнес Сълюшънс", "Пас Дизайн" и "София Медия Пул", са поискали десетки, дори стотици пъти повече време. За изготвяне на проектно предложение срокът стига до 100 дни, между 450 и 600 часа са заложени за реакция при необходимост от разяснения, от 36 до 50 дни за подготовка на поръчки и от 21 до 30 дни за експертно становище.

Заради огромното разминаване в графиците Законът за обществените поръчки изисква представянето на писмени обосновки от тези, които са дали по-благоприятни предложения (макар в случая те да са мнозинство). Обясненията и на десетте компании обаче не са приети, след което на 24 юни е решено договори да се подпишат с "Пас Дизайн" – за рехабилитация на общинския път BGS2281 към с.Фазаново (лот 1) и за реконструкция на водопроводна мрежа във Варвара и Велика (лот 4), с "ОПМ Бизнес Сълюшънс" – за благоустройство на парк "Морска градина" (лот 3) и за подобряване на образователната инфраструктура (лот 5 и 6), както и със "София Медия Пул" – за рехабилитация на общински път BGS2282 до Бродилово (лот 2). Само че до сключването на контрактите не се стига лесно, защото някои от отстранените кандидати подават жалби пред Комисията за защита на конкуренцията. "Агенция Стратегма" например оспорва класирането по първата обособена позиция – за рехабилитация на общинския път към село  Фазаново. На първо място жалбоподателят изтъква, че техническите предложения на "ОПМ Бизнес Салюшън", "Пас Дизайн" и "София Медия Пул" не отговарят на критериите за допустимост на възложителя. Причината е, че прескачат крайния срок за подаване на проектни предложение по подмярка 7.2. от Програмата за развитие на селските райони, по която ще се финансират проектите. По повод на тези твърдения от местната управа в Царево обясняват, че никъде в документацията за участие не съществува указание подаването на заявленията за подпомагане по въпросната програма да бъде извършено в рамките на 2016-а. В крайна сметка на 6 октомври КЗК отхвърля жалбата на "Агенция Стратегма" и чак когато минават всички срокове за обжалване, се стига до договора с "Пас Дизайн".

Именно при този случай възниква и странната връзка с риалитата и сноуборда. Когато подава документи за участие в търга на община Царево, дружеството "Пас Дизайн" се ръководи от Екатерина Борисова, която е и едноличен собственик. Но на 30 май тя е изцяло заменена от 26-годишния Иван Андриани Ранчев – български сноубордист, вицешампион в дисциплината паралелен гигантски слалом за юноши от световното първенство в Нагано през 2009-а. Ранчев е и първият мъж, който се състезава за България в сноуборда по време на зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010-а. Как точно се случва скокът от пистата в консултантските услуги не е съвсем ясно, но седмица след като документално придобива бизнеса на Борисова, Иван Ранчев й става съдружник (при това с 900 срещу 100 дяла) в друга компания –  агенцията за недвижими имоти "Приорити консулт". Това става, като новата му фирма "Пас Дизайн" придобива дяловете на Никола Тупарев (продуцент на "Биг Брадър"), Андрей Арнаудов и Иван Христов (тв водещи и продуценти на "Фермата"), както и на Александър Тошев – съдружник на Нико Тупарев, Иван и Андрей в редица фирми, на братя Чучкови и собственик на още десетки дружества. 

В поръчката на община Царево има още любопитни неща. Тъй като "Булконс груп", също като "Агенция Стратегма", подава жалби в КЗК, договори за рехабилитация на общинския път до Бродилово и за реконструкция на водопроводната мрежа във Варвара и Велика не се сключват. Или казано иначе, "София Медия Пул" на Боян Сираков остава без контракт поне докато не се реши спорът в комисията по конкуренцията. Противно на всякаква логика обаче още на 19 август (три дни след като става ясно, че КЗК не допуска предварително изпълнение на заповедта на кмета Лапчев за наемането на "София Медия Пул"), "ОПМ Бизнес Сълюшънс" на Любомир Владимиров се отказва от спечеления лот 6. Така консултациите по проекта за ремонт на детски градини отиват при класирания на второ място, а именно "София Медия Пул". 

На пръв поглед двете фирми нямат нищо общо, за да подозираме, че са се договорили да си разделят поръчката. Но проверка във фирмените регистри показва, че "ОПМ Бизнес Сълюшънс" и "София Медия Пул" не са съвсем непознати. Собственикът и управител на първата – Любомир Владимиров, дълго време си е сътрудничел със споменатите покрай "Пас Дизайн" Нико Тупарев,  Андрей Арнаудов, Иван Христов и Александър Тошев. Преди да премине в ръцете на Боян Сираков пък, "София Медия Пул" е била притежание на Чавдар Петров, който също има бизнес връзки с Тупарев и компания. Така че и трите фирми, които кметът на община Царево Георги Лапчев избира за консултанти, имат общи корени. И никак не са за пропускане твърденията на "Булконс Груп" в жалбата му до КЗК. Дружеството пише, че "тримата участници, подали оферта в последния момент ("ОПМ Бизнес Сълюшънс", "Пас Дизайн" и "София Медия Пул"), предлагат близки помежду си и силно завишени и нереалистични срокове за изпълнение". По този начин, според "Булконс Груп", на комисията за оценка на документите е предоставена законовата възможност да отстрани останалите претенденти, като отхвърли представените от тях подробни писмени обосновки.

Не по-малко интересно е и това, че КЗК приема доводите на "Булконс Груп" и отменя класирането за позиции 2 и 4. Само че вместо да разгледа наново офертите и да направи повторно класиране, кметът Лапчев решава да прекрати напълно процедурите за тези два проекта. Официалните мотиви са, че времето за подаването на проектни предложения за кандидатстване за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по мярка 7.2 от Програмата за развитие на селските райони е до 3 октомври 2016-а. "Тъй като реализирането в най-кратки срокове на проектите за рехабилитация на общински път до Бродилово и за реконструкция на водопроводна мрежа във Варвара и Велика е от изключителна важност за община Царево и с цел навременно кандидатстване за отпускане на безвъзмездна финансова помощ и евентуално по-скорошно осъществяване на проектите, заявленията за кандидатстване са подготвени и подадени от служители на общинската администрация", пише още кметът.

Тоест, работата е свършена от местните чиновници, без да се харчат няколкостотин хиляди лева за хонорари на частниците. Което пък поставя под въпрос цялостната идея с наемането на външни експерти, след като в Царево има служители, на които се плаща да вършат тази работа и очевидно се справят с нея. Разбира се, много е възможно морската община да е достатъчно богата, за да си позволи подобни екстри. Необяснимо е само как в единия случай с "Агенция Стратегма" сроковете за кандидатстване по програмата нямат значение, а в другия –  с "Булконс Груп", точно те стават причина за прекратяването на обособените позиции?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст