Левите искат оставката на Плевнелиев

Парламент  Жельо Бойчев

Народните представители от БСП възнегодуваха срещу решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не съставя служебен кабинет.

"Свидетели сме на безпрецедентни действия от страна на българския президент. Извършена бе поредната сделка. Основният закон на страната бе погазен само и само Борисов и това правителство да останат на власт по-дълго”, каза говорителят на парламентарната група на социалистите Жельо Бойчев. По думите му и в края на своя мандат Плевнелиев не успял да излезе от зависимостта си към Бойко Борисов и ГЕРБ. Целта според него е "да се приключат скандалните сделки и назначения”.

Ден по-рано критики към президента отправи и бъдещият обитател на "Дондуков" 2 ген. Румен Радев. Той разясни, че настоящият президент му предложил да определи състава на служебния кабинет, който самият Росен Плевнелиев да назначи със своя подпис. "Патосът на добрите намерения не замества закона", подчерта Радев. По думите му "в обръщението си Плевнелиев представя отказа си да изпълни конституционните си задължения като отстъпване на правомощия". Но конституцията изключва такава хипотеза.  "Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза", заяви в заключение Румен Радев, който ще встъпи в длъжност на 22 януари.

В ропота срещу действията на Росен Плевнелиев се включи и Георги Първанов. В сряда (21 декември) на пресконференция той изтъкна, че държавният глава е нарушил грубо основният закон, като се е отказал да състави служебно правителство в рамките на мандата си. "Президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да организира служебно правителство. Това е записано изрично и императивно, и текстът не съдържа възможности", обясни Първанов. Той смята, че Плевнелиев постъпва по този начин под диктовката на Борисов. И че от импийчмънт го спасява само липсата на време, но президентът трябва да понесе политическа и лична отговорност, като подаде оставка.

Първанов обяви също така, че има намерение да се оттегли от председателския пост на АБВ на конгреса на 15 януари, но по никакъв начин не възнамерява да се откаже от политиката. Освен него щели да се оттеглят Ивайло Калфин и Румен Петков: "Правим крачка назад, за да дадем път на младите. Добре разчетохме последните политически събития. Очевидно хората искат промяна", отбеляза Първанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст