Български евродепутат събира подписи за преразглеждане на санкциите срещу Русия

Евродепутатът от БСП от Групата на Социалистите и демократите Момчил Неков обяви в петък

 Настояваме за преразглеждане на санкциите срещу Русия. Писмо с това искане, по инициатива на българския евродепутат Момчил Неков, изпратиха 15 членове на ЕП до малтийския аграрен министър и до еврокомисаря по земеделието в навечерието на Съвета по селско стопанство и рибарство в Брюксел. 

„Фермерите в Европа се нуждаят от вашата помощ. Ембаргото, което Русия наложи, постави под голям натиск вече страдащия земеделски пазар на Европейския съюз. Фермерите и земеделските кооперации загубиха един от най-големите си пазари за износ. Европейските фермери имат нужда от това, политическата безизходица между ЕС и Русия да приключи. Затова ви молим да предложите на Европейския съвет стратегия за изход от санкциите срещу Русия. Санкциите трябва да служат като мотивация вместо наказание. Следователно, вярваме, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат постепенно преустановени, докато мирният процес между Русия и Украйна прогресира, а не само когато Минският мирен план се осъществи напълно“, пише в писмото.

Автори на апела са 15 евродепутата от различни политически групи. Писмото, инициирано от Момчил Неков, е подкрепено от още 14 депутата от Австрия, Италия, Белгия, Финландия, Германия, Португалия, Кипър, Гърция и Франция. Документът е изпратен в навечерието на срещата на Съвета по селско стопанство и рибарство, който ще се проведе днес в Брюксел.

Писмото е адресирано до министъра на земеделието на Малта, която в момента председателства Съвета на Европейския съюз и до Комисаря по земеделието на ЕС– Фил Хоган.

„Настояваме за преразглеждане на санкциите срещу Русия, тъй като това е пагубно за Европа. В резултат на ембаргото и ответните мерки на Москва, икономическият спад в ЕС за миналата година се оценява на 17.6 милиарда евро, а закритите работни места са 400 хиляди“, коментира Момчил Неков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст