Ръст на цените и сделките с луксозните имоти през 2016-та

Къщи на брега на морето край Бургас са сред търсените от руски купувачи имоти.

През 2016 -та броят на сделките с луксозни имоти с цел инвестиция се е увеличил, показват данните на компанията за луксозни имоти Unique Estates. През изминалата година делът на тези продажби се покачи до 30% от общите при едва 10% дял през 2015 година. Очакванията са този сегмент от жилищния пазар да остане динамичен и през настоящата година.

"Хората видяха, че пазарът на жилищни имоти е активен, и доверието се върна. В същото време искат да вложат парите си в нещо сигурно и това е водещ мотив при много от покупките в луксозния сегмент", коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

В резултат от нарасналата активност на пазара на луксозни имоти от компанията регистрират двоен ръст на запитванията от клиенти и 60% повече огледи в сравнение с 2015 година. Сделките са нараснали с 10 на сто.

"Раздвижването на пазара през последната година, подсилено от банките, изкара на пазара голям брой нови купувачи. Те обаче имат завишени критерии, много от тях нямат реалистична представа за цените и диапазона, в който те се договарят, и не намират това, което търсят. Предлагането на качествени имоти, особено в луксозния сегмент, е ограничено. Ето защо, независимо от двойното покачване на обажданията, реално сключените сделки са с по-слаб ръст", обобщи зам. управителят на компанията Светослава Георгиева.

Въпреки това увеличението на сделките е факт, както при покупките с инвестиционна цел, така и при тези на имот за жилищни нужди.

"Като цяло през 2016 г. се върна интересът и към централните улици на София. Пешеходната част на бул. "Витоша" и преките наоколо отново са предпочитана зона за живеене и това насочи вниманието към тях и с цел инвестиция. Друг търсен район е този около Докторски паметник, който традиционно е предпочитан от купувачите", обобщи Весела Илиева.

Към традиционно търсените локации – централната част на София и квартали като "Изток" и "Лозенец", може да се добавят и райони с бързо развиваща се инфраструктура, например този около Paradise Center и новата спирка на метрото.

В ценови план през 2016 г. пазарът на луксозни имоти отбеляза ръст в рамките на 7 –  8%, като основен двигател на това поскъпване бе новото строителство. Покачването на цените отразява дисбаланса между нарастващото търсене на качествени жилища и слабото предлагане на такива. В хубави сгради в престижни квартали като "Лозенец" и "Дианабад" например цените вече започват от 1200 – 1300 и достигат 1500 евро/кв. метър.

За високата активност на пазара на луксозни имоти през 2016 г. говори и ръстът при продажбите за над 1 млн. евро. Сделката с най-висока стойност през годината бе покупката на луксозна къща за 3 млн. евро в полите на Витоша с посредничеството на Unique Estates. Продажбата на резиденция на Южното Черноморие за 1.95 млн. евро също бе сред емблематичните сделки за  годината. Макар и подобни продажби да са по-скоро единични, присъствието им говори, че заможните купувачи са се върнали на пазара и са готови да инвестират.

Като цяло прогнозата е през 2017 г. цените в луксозния сегмент да продължат да се покачват плавно, в рамките на поскъпването от 2016 г. За разлика от изминалата година обаче ръстът ще се усети най-вече при старото строителство, където предлагането е ограничено. Пазарът на ново строителство се очертава като по-предизвикателен заради планираното започване на голям обем проекти, които в по-далечен план се очаква да доведат до задържане на цените.
За активното търсене през годината ще спомогне и раздвижването на кредитния пазар, където прогнозите са ръстът на ипотечните кредити да продължи, и през 2017 г. да е в рамките на 15 – 20 процента. Очаква се средният размер на отпуснатите заеми също леко да нарасне, докато лихвите продължат да намаляват плавно до средни за годината нива от 3,5 – 4,5 на сто.

Тенденция, която се очаква да продължи и през новата година, са продажбите на зелено. През 2016 г. те преобладаваха при новото строителство, докато само две години по-рано напълно отсъстваха от пазара. Ръстът на покупките с инвестиционна цел доведе и до по-активно предлагане на жилища под наем. От Unique Estates очакват през 2017 г. на пазара да излязат повече оферти за луксозни апартаменти под наем.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст