Русинова: Социалният стълб ще подобри достъпа до пазара на труда

Безработни в Гърция

В рамките на Европейския стълб за социални права е важно да се развиват възможностите за подобряване на достъпа до пазара на труда и ученето през целия живот. Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в Брюксел, където днес в сградата на Европейската комисия се провежда конференция, посветена на социалния стълб.

Tози дебат е изключително важен за България независимо от намаляването на безработица в последните тримесечия. През ноември 2016 г. равнището й в страната е 7,1% по данни на "Евростат", което е с 0,8 процентни пункта по-ниско в сравнение с ноември 2015 г., посочи Русинова.  

Министърът на труда открои значението на т.нар. активиращи политики, които подпомагат включването на повече хора на пазара на труда. Те се прилагат от държавите-членки, отчитат националните особености и са ориентирани към индивидуалните потребности на гражданите. Русинова изтъкна, че през 2016 г. в бюрата по труда в страната ни са регистрирани близо 12 000 неактивни лица, като една четвърт от тях вече са включени в обучение или заетост.

Интегрираните услуги са доказали своята ефективност в редица държави членки, поради това тяхното развитие и прилагане следва да продължи, посочи още министър Русинова. Тя добави, че в България вече има 65 центъра за заетост и социално подпомагане, изградени с подкрепа на Европейския социален фонд.

Предстои да бъдат изградени и 8 нови центъра. По този начин повече хора ще имат достъп до интегрирани услуги за връщане или включване на пазара на труда.

Като друг ключов елемент министър Русинова открои подобряването на партньорството между организациите, предлагащи различни услуги в областта на заетостта, образованието, обучението, социалната подкрепа.

Тя даде пример с реализирането на операция "Активни" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", в рамките на която различни организации си партнират на местно и регионално ниво, за да открият и помогнат на нерегистрирани в бюрата по труда младежите да намерят работа, да се върнат в училище или да получат необходимата квалификация за започване на работа. По друга операция "Готови за работа", съвместно със социалните партньори, ще се изпълняват дейности за активиране на неактивни младежи нерегистрирани в бюрата по труда. Общо по двете операции се  очаква 9 500 неактивни младежи да бъдат включени в образование, обучение или заетост.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст