ВМРО-ДПМНЕ не състави кабинет, Македония е пред нови избори

груевски

Никола Груевски не успя да постигне споразумение с партията на етническите албанци Демократичен съюз за интеграция за формиране на ново правителство и Македония е изправена пред нови предсрочни избори, съобщи АП.

Срокът за формиране на ново правителство в Македония изтече в полунощ, без да бъде постигнато споразумение между ВМРО-ДПМНЕ и партията на етническите албанци Демократичен съюз за интеграция (ДСИ).

"Коалиционно споразумение с ДСИ не беше постигнато", заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Той добави, че произвеждането на нови избори ще бъде "зряло решение" за преодоляване на кризата. "Всяко други решение би довело само до нови конфликти /…/ в едно вече разделено общество", посочва Груевски.

По-рано вчера Демократичният съюз за интеграция, най-голямата политическа партия на етническите албанци и дългогодишен коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ, обяви, че е неспособна да вземе "ясно решение" за коалиционно правителство с партията на Груевски.

"Трябва ни още време и аргументи, за да вземем решение, което ще бъде полезно за народа на Македония", заяви пред журналисти говорител на ДСИ пред щаба на партията в Тетово минути преди да изтече крайният срок.

На 9 януари президентът Георге Иванов възложи мандат за съставяне на правителство на Никола Груевски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове на предсрочните избори на 11 декември.

Според македонската конституция, ако партията с най-много гласове не успее да събере мнозинство в парламента, президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по брой на спечелените гласове партия, в случая – Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев. Македонските медии не изключват възможността ДСИ да влезе в коалиция със социалистите.
Ако и този опит не успее, вероятно ще бъдат насрочени нови предсрочни избори заедно с местните избори през април.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст