Опровержение относно твърдения на Катя Методиева в предаването „Часът на Милен Цветков“ по Нова ТВ на 26.01.2017 г. за бездействието на РП-Елин Пелин

прокуратура

Във връзка с участието на г-жа Методиева като гост в предаването „Часът на Милен Цветков“ и отправените от нея твърдения, че РП – Елин Пелин бездейства по нейните жалби срещу бившия й съпруг Николай Николов, за нанасян й от последния системен физически и психически тормоз, Районна прокуратура – Елин Пелин прави следните уточнения:

1. В РП-Елин Пелин не е депозирана жалба от г-жа Методиева за нанесен й на 19.01.2017 г. побой от Н.Николов. След предаването, на 27.01.2017 г. РП-Елин Пелин е изискала справка от РУ-Елин Пелин по случая и е образувала досъдебно производство за хулиганство.

2. За нарушаването от страна на Н. Николов на Заповед за незабавна защита срещу домашно насилие, в сила от 13.10.2014г., Районната прокуратура е внесла в Районния съд обвинителен акт срещу Николов за престъпление по чл.296 ал.1 от НК. Същият е признат за виновен и му е наложено наказание глоба в размер на 2 000 лева.

3. По жалбите на г-жа Методиева срещу Н. Николов в РП-Елин Пелин са образувани досъдебни производства, по които се извършват разследвания: за престъпление по чл.144 ал.3 НК – закана за убийство, отправена по телефона, и за престъпление по чл.183 ал.1 от НК – неплащане на издръжка.

Следва да се има предвид, че позоваването на г-жа Методиева на ограничителната заповед от 13.10.2014 г. е некоректно от юридическа гледна точка – срокът на тази заповед е изтекъл на 14.04.2016 г. След тази дата и при липсата на друга /нова/ заповед Николов не може да бъде подведен под отговорност за ново престъпление, изразяващо се в нарушаването й.

4. РП-Елин Пелин е повдигнала обвинение срещу Николов за извършено от него престъпление – кражба. С одобрено от Районния съд споразумение Николов е признат за виновен и осъден на лишаване от свобода за срок от 7 месеца, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от 3 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст