Швеция връща задължителната военна служба

швеция

Швеция обяви днес, че ще върне задължителната военна служба от лятото, за да отговори на глобалните предизвикателства в сферата на сигурността, включително от страна на Русия, предаде Франс прес.

Скандинавската държава, на чиято територия не е воден военен конфликт от два века, отмени задължителната военна служба през 2010 г., след като тя беше определена като неефективен начин за удовлетворяване на нуждите на съвременните армии.

Шведското правителство на малцинството ще внесе днес в парламента съответен закон, който предвижда задължителната военна служба да бъде възстановена от това лято за всички шведи, родени след 1999 г. Продължителността й ще бъде 11 месеца.

Мярката се очаква да бъде приета от парламента, тъй като е предмет на споразумение между лявото правителство и десноцентристката опозиция.
Около 13 хиляди млади шведи се очаква да бъдат мобилизирани от 1 юли, но само 4000 от тях – 18-годишни, и от двата пола – ще бъдат подбрани за военна служба въз основа на критериите мотивация и умения.

От 1 януари 2018 г. призоваването на военна служба вече ще става ежегодно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст