Палмира е напълно освободена, сирийските войски настъпват на изток

палмира

Палмира е изцяло освободена от екстремистите на "Ислямска държава" и сирийските войски продължават настъплението си на изток, съобщи началникът на Главно оперативно управление на Генералния щаб на руската армия Сергей Рудской, цитиран от ТАСС и БТА.

"Градът е напълно освободен, правителствените войски овладяха височините северно и южно от Палмира и продължават в източно направление", каза Рудской.
ИД превзе Палмира през май 2015 г. В края на март 2016 г. сирийските войски с руска въздушна подкрепа освободиха града. През декември м.г. Палмира отново се озова в ръцете на екстремистите, припомня ТАСС.

Руските специални части и руските въздушно-космически сили дадоха решаващ принос в разгромяването на ИД в Палмира, заяви Рудской. В тази операция са убити и ранени хиляди бойци на ИД, унищожени са 19 танка, 37 бойни бронирани машини, 98 пикапа с тежко въоръжение и над 100 единици автомобилна техника, добави той.

Операцията по освобождаването на Палмира е била планирана и осъществена под ръководството на руски военни съветници и в нея не са нанасяни удари по историческите паметници на града, уточни Рудской.

"Подчертавам, че за съхраняване на историческото наследство, което не е било унищожено от терористите на ИД, удари в района на историческите паметници на древна Палмира не са нанасяни", заяви той.

Сирийските сапьори, подготвени от руски експерти в центъра за обучение в Алепо, започнаха да разминират Палмира и скоро към тях ще се присъединят руски специалисти. В момента в града се извършва проверка на сградите и съоръженията, заяви началникът на Главно оперативно управление на Генералния щаб на руската армия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст