Напрежение между Турция и Германия, Ердоган обвини Берлин, че приютява терористи

ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Германия, че "подслонява терористи".  Поводът бе случаят с Дениз Юджел – кореспондент на "Ди Велт" с двойно гражданство, писал за хакерска атака срещу електронната поща на турския министър на енергетиката, който е зет на Ердоган. Турският президент направи изявлението, след като германските власти анулираха три прояви в Германия в подкрепа на референдума за разширяване на президентските правомощия, който ще се проведе в Турция на 16 април.

Президентът обвини Берлин, че в продължение на месец е приютил журналиста в консулството в Истанбул, преди да го предаде на властите. "Казват ни: "Защо раздухвате случая?" Само чакайте, ние тепърва започваме. На няколко международни срещи ще разкрием всичко, което сторихте." Според Ердоган "те трябва да бъдат съдени за подпомагане и подстрекаване към тероризъм".

Той вече е критикувал Берлин, че дава убежище на турци, потърсили защита от продължаващата чистка в Турция слез неуспешния опит за преврат миналото лято. Германското правосъдие смята, че поискалите закрила ще бъдат изправени пред политически мотивирани процеси в родината си. Ердоган посреща това с обвинения, че страната е станала "убежище" за терористи и не се съобразява с интересите на други държави, свързани с националната им сигурност.

Преди това в три германски града бяха отменени в последния момент срещи на част от местните около 1.4 милиона турски граждани с министрите на правосъдието Бекир Боздаг и на икономиката Нихат Зейбекчи.

Решението е на местните власти, които обясняват, че са го направили от съображение за сигурност, включително защото избраните места са се оказали твърде тесни за очакваните хиляди участници. След отмяната в Гагенау в петък се наложи евакуация на сградата на общинския съвет заради бомбена заплаха. В Кьолн съботната среща на Боздаг бе анулирана, защото е била обявена като театрална постановка, а не като митинг. Трети град – Фрехен, също отмени неделното участие на икономическия министър.

Мартин Шефер, говорител на външното министерство каза, че федералното правителство няма общо със случващото се и призова турските политици да спрат "да наливат масло в огъня" чрез критики по медиите. В четвъртък, обаче, посланикът в Анкара бе извикан да даде обяснения за действията на Берлин.

В отговор на изказването на Ердоган за приютявянето на терористи Шефер каза, че обвиненията за шпионаж срещу задържания журналист са "анормални".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст