Френското правосъдие подхвана и Еманюел Макрон

макрон

Френското правосъдие започна разследване по подозрение във фаворитизъм при пътуване в Лас Вегас през януари 2016 г. на кандидата за президент Еманюел Макрон, който по онова време е бил министър на икономиката, предаде Франс прес.

Разследването е започнато вчера, уточни съдебен източник. То е предизвикано от доклад на Генералния финансов инспекторат от 8 март, който подозира фаворитизъм при организирането на тази среща с френски предприемачи, извършено от френския комуникационен гигант Хавас без предварително набиране на оферти.

"Това в никакъв случай не е афера Макрон", реагира член на обкръжението на Макрон, който изтъкна, че изборът на организатора "не се прави от министъра или канцеларията му".

Според седмичника "Канар аншене", който разкри случая, общите разходи по срещата са достигнали 381 759 евро, в това число 100 000 евро хотелски разноски.

Бившият министър на президента социалист Франсоа Оланд, който сега се състезава като центрист и е фаворит за спечелване на президентските избори, неотдавна отрече да носи отговорност по този случай.

"Моето министерство, когато бях министър, винаги е спазвало правилата за набирания на оферти и публични търгове", увери Макрон.

Еманюел Макрон, неговата канцелария и министерството не носят никаква отговорност в този случай, увери на 8 март сегашният икономически министър Мишел Сапен, който възложи на инспектората да направи разследване.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст