Холандците гласуват на изключително важни парламентарни избори

избори холандия

Холандците гласуват на парламентарни избори, които се следят с огромен интерес заради залога за бъдещето на Европейския съюз. Резултатът обаче е по-непредвидим от всякога, съобщава NOVA.

Днешният вот представлява първия важен тест за популярността на популистите и крайната десница преди изборите за парламент във Франция и за Бундестаг в Германия. Холандците осъзнават важността на изборите, въпреки че мнозина все още не са решила за кого да гласуват.

До декември начело по популярност беше крайният Герд Вилдерс, но през последните седмици той започна да отстъпва за сметка на премиера Марк Рюте. Тенденцията се потвърди и след снощния телевизионен дебат.

Напрежението между Турция и Холандия даде нов тласък на предизборния дебат, но засега не е ясно кой от двамата политици – Марк Рюте или Герд Вилдерс, ще бъде облагодетелстван от скандала.

Днес холандците избират между 28 партии, като се очаква 150-те места в Долната камара да бъдат разпределени между 14 формации.

Предизборните сондажи показват, че поне четири партии ще са необходими, за да се сформира управляваща коалиция. 

Като най-вероятен сценарий се смята този, при който ще бъде съставено правителство на малцинството.

Очаква се крайнодясната Партия на свободата на Герд Вилдерс да получи до 25 депутатски места, колкото и най-голямата Народна партия за свобода и демокрация на Марк Рюте. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст