Кабинетът очаква струпване на автобуси с избиратели на турската граница

Министерски съвет Малина Крумова

Подготвяме се за струпване на автобуси и други автомобили с желаещи да гласуват на границата с Турция. Това заяви вицепремиерът и служебен министър на отбраната Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет. Възможна е активация и на мигрантския поток в този период, допълни той. Според него това е един от основните проблеми за спокойното протичане на изборите на 26 март.

Друг проблем са подадените заявления за гласуване в чужбина, които са доста повече от тези за президентските избори. "Възможна е активността да е по-голяма. Възможности за получаване на опашки има в Лондон, Турция и Германия. Имаме възможност да командироваме допълнителни служители, които да спомагат за потенциалното натрупване. Има възможност за струпване на автобуси на границата за гласуване. Имаше разговор с посланика на Турция. Имаме уверението на турската страна, че ще бъдат проведени нормално изборите", обясни Янев. Той успокои, че взети са мерки от различните органи, които по думите му са в готовност да вземат и допълнителни съображения, ако това се наложи.

Вицепремиерът подчерта, че министър-председателят Огнян Герджиков лично се е ангажирал с проверката на подготовката за изборите. "Ще се реагира на всички сигнали и нарушения, независимо от къде и от кого са подадени. Разчитаме на активността на медиите за подаване на сигнали за нарушения. Призовавам за вашата коректност, защото в случая отговорността както на изпълнителната власт, така и на четвъртата власт – медиите, е една и съща", добави министърът на отбраната. 

Янев коментира и скандала около предизборния клип на "Обединение ДОСТ", в който участие взе турският посланик. "След като посланикът бе извикан във Външно министерство, на практика няма повторение на случая и не можем да говорим за рецидив.  Бих искал да подчертая и решението от вчера на ВАС, който потвърди окончателно решението за спиране на предизборен клип, за който бе сезиран от СЕМ, за правилно. Нещата са такива, каквито трябва да бъдат", отбеляза Стефан Янев.

Вицепремиерът заяви, че на този етап служебното правителство няма да се ангажира с призивите на някои политически партии за затваряне на секции в Турция. "Има един принцип, че всички български граждани у нас и по света имат равно и гарантирано право на вот. В този смисъл, всички усилия на правителството и другите органи извън изпълнителната власт ще бъдат насочени именно в регламентиране и осигуряване на това равно избирателно право", категоричен бе Янев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст