Висш член на централната банка на Англия напуска заради скандал

Бенк ъф Ингланд

Заместник-гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Шарлот Хог подаде оставка след критики на британския парламент за наличието на конфликт на интереси. Липсата на разкриване на информация от страна на висшия член, свързана с факта, че членове на нейното семейство работят в поднадзорна на централната банка институция – британската банка Barclays, постави под съмнение доверието в регулаторния орган, предадоха Bloomberg и Investor.bg.

Скандалът в Английската централна банка избухва в същия месец, в който се очаква да бъдат стартирани и официалните преговори за Brexit. С активирането на член 50 от Лисабонския договор ще бъде поставено началото на двугодишните преговори между Великобритания и ЕС, които ще засегнат търговските отношения, инфлацията, валутния курс и текущата сметка – фактори, които ще окажат влияние върху определянето на лихвените проценти и надзора на финансовите институции.

Това е последното нещо, от което централната банка се нуждае в този деликатен момент за страната“, коментира Стефан Стърн, мениджмънт експерт в High Pay Center. „Жалко е това, което се случва, защото Хог е наистина способен човек“.

46-годишната Хог заемаше длъжността главен оперативен директор, а през последните две седмици бе и на поста зам.-гуверньор в областта на пазарите и банкирането в АЦБ. Нейното бързо повишение породи спекулации, че може да е готвена за наследник на поста на Карни след изтичането на мандата му през 2019 г.

Английската централна банка сега се нуждае от двама централни банкера в областта на лихвената политика и един главен оперативен директор. Кристин Форбс, която бе член на Комитета по парична политика, напусна финансовата институция в края на юни.

Оттеглянето на Хог събира недотам добри погледи към централната банка само година, след като финансовата институция бе обект на критики заради преувеличаването на икономическите рискове от Brexit и задълбочаването на икономическото неравенство с ултраразхлабената си парична политика.

Казусът с Хог изведе също на дневен ред въпроси, свързани с управлението на централната банка, заради което бе критикувана в миналото. Британският парламент ще извърши мониторинг на работата на управителите на централната банка, за да предотврати повторение на последното събитие. АЦБ обяви във вторниник, 14 март, че ще възложи преглед на политиките, резултатът от които ще бъде оповестен публично.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст