Имена

Десислава Николова ИПИ

Според председателя на Асоциацията на банките в България Петър Андронов независимо от високите печалби показателите за ефективност на българските банки не ги правят достатъчно привлекателни за чужди инвеститори. "Макар възвръщамостта на капитала на българския банков сектор да е по-висока от средното ниво на този показател в еврозоната, тя е много далеч от нивата от 20% и повече, на които бяхме свидетели през 2006-а, 2007-а, 2008-а. А инвеститорите търсят пазари, осигуряващи им двойно и тройно по-висока възвръщаемост от тази на пазарите, на които работят традиционно", смята Андронов.

 

Ниските лихви в цялата еврозона дават възможност за по-голяма конкуренция между банките, включително и на нашия пазар, смята финансовият експерт Илия Лингорски. Но като че ли намаля доверието в доходността от депозитите, а имаме високо ниво на спестявания както на корпоративни структури, така и на представителите на частния сектор. Естествено е хората да търсят друг вид инвестиция с по-висока доходност, която дава чувство на сигурност за парите им.

 

Липсват аргументи за отмяна на валутния борд, каза бившият подуправител на Българската народна банка Мартин Заимов. За мен важният въпрос е защо все още не сме в еврозоната и на него трябва да си отговорим откровено. Основната причина е неустойчивото равнище на доверие, което европейските институции и някои европейски страни имат към нас. А те нямат доверие по една проста причина, която мнозинството българи знаят много добре – публичният сектор в България в много случаи защитава частни интереси и това води до много висока степен на продажност в обществения живот.

 

Отмяна на валутния борд, без да сме се включили в еврозоната, ще обезцени лева и ще стопи спестяванията, категоричен е Муравей Радев, финансов министър в правителството на Иван Костов (1997-2001 г.). От време на време се повдига въпросът за премахването му. Наскоро отново се чуха гласове в този смисъл. Да предлагаш премахване на борда, когато страната преживява политическа нестабилност, която може много скоро да прерасне и в политическа криза, е противопоказно.  

 

Плоският данък е естественият завършек на продължителни и разумни данъчни реформи, каза икономистът Десислава Николова. Тази година се навършват десет години, откакто той бе въведен в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст