Еврокомисията очаква Турция да спазва споразумението за мигрантите

ек еврокомисия европейска комисия

Европейската комисия изрази днес очакването споразумението за миграцията между ЕС и Турция да остане в сила, защото е в интерес на двете страни и на сирийските бежанци.

"Това е въпрос на взаимно доверие", посочи говорител на комисията. Той съобщи, че днес ЕК е отпуснала 34 милиона евро в помощ на 230 хиляди деца на сирийски бежанци, приютени в Турция. Комисията отбелязва, че това е най-голямата хуманитарна програма в областта на образованието в условия на извънредни обстоятелства.

Изплащането на сумите ще бъде в брой и ще започне след месец и половина. С отпуснатата днес сума средствата, осигурени за сирийците на турска земя, достигат 1.5 милиарда евро, от които в Турция вече са получени 777 милиона евро.

Изявлението на ЕК идва след предупреждението на Мевлют Чавушоглу, който заплаши, че Турция може да анулира споразумението с ЕС за реадмисия на мигранти.

"Може да прекратим едностранно това споразумение. Все още не сме информирали европейските си партньори, всичко е в нашите ръце", заяви Чавушоглу. Турция е недоволна от това, че се бави визовата либерализация за нейните граждани, както и че от обещаните 6 милиарда евро помощ е получила едва малко над 700 милиона.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст