Янев: Имаме план, ако Турция пусне бежанците

ограда бежанци мигранти

Има готовност и план за реакция, след изказванията от страна на Турция, че може да прекрати споразумението с ЕС за бежанците. Това коментира пред журналисти на военния полигон в Ново село министърът на отбраната Стефан Янев.

"Нека да гледаме на тези изявления в хода на предизборната обстановка както у нас, така и в много държави в Европа, така и в Турция. Очевидно е, че на това ниво има нужда от говорене, даване на по-строги сигнали, че нещо драматично ще се случи. Какво има да се случи, тепърва ще видим. По отношение на нашите очаквания, свързани с мигрантска вълна, ние имаме готовност да се справим с такъв вид предизвикателство", каза министърът. Той увери, че има план за реакция дори ако бъде прекратено споразумението между Турция и Евросъюза.

"България ще отговори адекватно, ако Турция отправи искане представители на нейното правителство да посетят страната ни във връзка с предстоящия през април референдум в югоизточната ни съседка", каза още Янев. Той уточни, че до момента такова искане не е отправяно.
 
Попитан има ли напрежение в момента на границата, министър Янев каза: "Не, няма напрежение. Общо взето ситуацията е близка до нормалната, която през последните месеци се наблюдава, и няма нещо, което трябва да коментираме и да го определяме като напрежение".
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст