Иде ли краят на зелените пари?

долари

Кралят на Саудитска Арабия Салман присъства на 16 март на сключването на поредица от големи сделки в Пекин, чиято стойност се оценява на 65 милиарда долара. Най-големият износител на петрол в света се стреми да затвърди връзките си с втората по големина икономика, отбелязва Ройтерс. Но тези сделки имат и друга, по-важна страна, която тепърва ще излиза на преден план. Става дума за съдбата на американския долар – в най-прекия смисъл на думата. Защото Ел Риад вече върви към демонтаж не само на остатъците от Бретън-Уудската система, но и на нейното знаменито продължение – схемата "Никсън-Кисинджър".

Да припомним, че Бретънудската система е международна организация на валутните курсове и на търговските разплащания, установена на конференция в щата Ню Хампшър, САЩ (1-22 юли 1944 г.). В нея участват 45 държави, които организират така международните парични отношения след Втората световна война, че да се предотврати дефлационното въздействие на дефицитите в платежните баланси и да се възстанови валутната конвертируемост и безпрепятственото движение на стоки, както и да се сведе до минимум опасността от спекулативно движение на капитали.

През периода 1971-1972 г. тази система бе заменена – след отказа от фиксирана цена на златото в долари, от двустранно споразумение между САЩ и Саудитска Арабия, което съществува и досега. САЩ поеха ангажимента за защитават управляващата династия в Саудитска Арабия и реда в Персийския залив, а Ел Риад се задължи да продава суров петрол само срещу американски долари и да инвестира получените пари в американски държавни облигации. В резултат на тази хитроумна схема се запази световната доминация на зелените пари, а САЩ – въпреки напредващата си деиндустриализация, продължиха да бъдат финансова сила №1 в света.

Днес обаче наблюдаваме признаци на излизане и на САЩ, и на Саудитска Арабия от тази схема. Увлечени в уж светлото си шистово бъдеще САЩ вече не са голям купувач на арабски суров петрол както бе през ХХ век, а Саудитска Арабия търси нови пазари за пласмент на петрола. И тук изскачат Китай и Индия, които са особено жадни за суров нефт, и са готови да се разплащат с Ел Риад не само срещу долари, но и в национални валути. А когато танкерите започнат да се пълнят с нефт срещу юани, например, това ще бъде и краят на американския долар, и на щатската финансова индустрия.

Вероятно до приключването на тази сага ще мине още време, но ситуацията е повече от ясна. Доларът е изправен пред невиждано досега изпитание и едва ли ще успее да излезе лесно от него. Особено в един лош свят, където федералния дълг на САЩ вече стигна 20 трлн. долара и едва ли Конгресът ще вдигне още веднъж тавана на дълга.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст