ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парите от концесии скочили с една четвърт

Мина концесия изкопаеми

Планираните приходи от концесии в Закона за държавния бюджет за 2017-а са в размер на 34 млн. лева. До края на март обаче са събрани 27 685 218 лв., или 81.43% от всичко, което се очаква. За сравнение – през първото тримесечие на 2016-а са били събрани 19 869 274 лв. – или 58.4% от планираните тогава също 34 млн. лева. С други думи, отчита се повече от 23% ръст на събираемостта на приходите през първите три месеца на тази година. 

За големия ръст си има обяснение. По разпореждане на служебния министър на енергетиката Николай Павлов е бил направен анализ на изпълнението на всички концесионни договори. Предприети са действия за събиране на забавени и неплатени през годините такси, лихви и неустойки по тях. Така от началото на 2017-а са събрани над 1.1 млн. лв. лихви и неустойки. А близо 8 млн. лв. са просрочените през годините вземания от концесионни плащания, които длъжниците са изплатили през последните три месеца. "Дължимите суми се внасят доброволно или принудително, като са инициирани и процедури по съдебен ред", обясняват от икономическото ведомство.

Досега са обезпечени всички вземания по концесии за добив на твърди горива. А в най-скоро време ще бъдат връчени покани за доброволно изпълнение и на останалите концесионери, които добиват строителни, скалнооблицовъчни и инертни материали.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст