ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ръст от 18.6% на чуждестранните туристи от началото на годината

туризъм

Посещенията на чуждестранни туристи в България през януари и февруари 2017 г. бележат ръст от 18.6% спрямо същия период на 2016 година. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция между Националния статистически институт и Министерството на туризма, на която присъстваха и представители на туристическия бизнес.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски отбеляза, че през 2016 г. в България са функционирали 3 331 места за настаняване с 10 и повече легла с над 140 хил. стаи в тях. В сравнение с 2015 г. общият брой на местата за настаняване се увеличава с 4%. Той съобщи още, че общият брой на нощувките за 2016 г. е 25.2 млн., което е със 17.7% повече от предходната година. По думите му най-голямо увеличение от 21% се наблюдава във висококатегорийните обекти с 4 и 5 звезди.

Сергей Цветарски обърна внимание на трите основни изследвания, които провежда НСИ – пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България, дейност на местата за настаняване и туристически пътувания и разходи за туризъм на населението. Той подчерта, че Единната информационна система ще спомогне за събирането на по-подробна информация за развитието на туризма в България и добави, че сътрудничеството с Министерството на туризма ще върви в тази посока.  

Министър Балтова изтъкна значимостта на статистическите данни, които са индикатор доколко успешно България се промотира като туристическа дестинация и същевременно служат за идентифициране на проблеми в сектора, свързани с кадрите и заетостта, сезонност, квалификация. Те дават възможност за ясно планиране на сезона чрез очакваните полети от летищата. Като цяло дават основа за максимално ефективна политика в сферата на туризма и политика в областта на устойчивото развитие.

Тя посочи като основни източници на данни Националния статистически институт, БНБ, общините и летищата, с които работи Министерството на туризма.

Министерството на туризма за първи път от месец април ще предоставя данни на бизнеса за брой самолетодвижения на летищата Варна и Бургас за предстоящия летен сезон, каза министър Балтова. По този начин хотелиерите ще могат да си прогнозират заетостта.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст