ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Събираемостта на приходите от концесии нараства с 23%

Министерство на енергетиката  Николай Павлов - министър на енергетиката  Константин Делисивков - заместник-министър на енергетиката

Министерството на енергетиката отчете 23% ръст на събираемостта на приходите от концесии през първите три месеца на тази година. За последните две години планираните приходи от концесии са в размер на 34 млн. лева. 

До края на март тази година са събрани 27 685 218 лева – или 81.43% от планираното, посочват от ведомството. За сравнение, през първото тримесечие на 2016 г. са събрани 19 869 274 лева – 58.4% от планираното.

Постъпленията от концесии представляват най-голям дял от общо събраните приходи от Министерството на енергетиката за първото тримесечие – 53%, допълват министерството.

По разпореждане на служебния министър на енергетиката Николай Павлов е направен анализ на изпълнението на всички концесионни договори. Предприети са действия за събиране на забавени през годините концесионни такси, лихви и неустойки по договорите. Така през първите три месеца на 2017 г. са събрани над 1.103 млн. лв. лихви и неустойки. Близо 8 млн. лв. са просрочените през годините вземания от концесионни плащания, които са събрани до 28 февруари.

До момента са обезпечени всички вземания по концесии за добив на твърди горива, твърдят от министерството. Предприети са действия за събиране на дължимите суми за нефт и природен газ, както и за метални полезни изкопаеми. До края на месеца предстои да бъдат връчени покани за доброволно изпълнение на останалите концесионери, които добиват строителни, скалнооблицовъчни и инертни материали.

"Предприетите действия от страна на Министерството на енергетиката са с цел да се защити в максимална степен интересът на държавата, резултатите ще се отразят благоприятно върху приходите на държавния бюджет", отбелязват от енергийното министерство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст