Прокуратурата ни е като румънската? Да им пратим Цацаров

Конференция за борбата с контрабандните стоки - Сотир Цацаров

Лидерът на ГЕРБ и вероятен бъдещ премиер Бойко Борисов е доволен от работата на българската прокуратура и дори публично я похвали. Той дори разкри, че тя вече се доближава до идеала му за правораздаване, а именно "като се събудиш сутрин да чуеш кого разследват". "Бой по всички и който където го заварят, да се повдигат обвинения", почти научно разясни Борисов визията си за това как трябва да изглежда държавното обвинение.

Лидерът на ГЕРБ отбеляза още, че "нали всички искахме румънския модел, това е румънския модел". Трябва да разбираме, че според Бойко Борисов всичко в българското правосъдие вече си идва по местата, повече реформи не са необходими, а прокуратурата ще продължи в същия дух под вещото ръководство на Цацаров. Сигурно съвсем случайно, абсолютно същата теза защитават горещо и жълтите медии на депутата Делян Пеевски.

Само че със ситуацията в Румъния има няколко "дребни" разлики. Там специализираната антикорупционната прокуратура е абсолютно независима от главния прокурор. А дори да беше, не сме чули той да е е засичан по седенки и кафета с известни бизнесмени. Още повече да държи сметка защо е герой на карикатури и какво пише във вестника на съответния издател. В тази връзка само да вметнем, че Румъния е на 46-то място по свобода на словото, а ние на 109-то в прясната класация на "Репортери без граници".

Разбира се, Борисов може и да е доволен от прокуратурата – сериозни фигури от ГЕРБ рядко, да не кажем никога не влизат в обсега на държавното обвинение. Близки до Делян Пеевски също. Всъщност депутатът от ДПС дори не е и разпитан по аферата "КТБ", въпреки очевидните и публични негови връзки с фалиралата банка.

Така че, аналогиите с Румъния са единствено в главата на бившия и вероятно бъдещ премиер. Ако пък действително Бойко Борисов мисли така – защо не направим експеримент, да предложи на техния премиер – ние да им пратим Цацаров, а у нас до дойде румънската антикорупционна прокуратура. Нали е едно и също?

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст