Дълговите книжа попаднаха под обсадата на политически рискове

Всяка идея иска подходящо финансиране

Николай Ваньов

Финансов експерт

 

Глобалните политически процеси раздвижиха сериозно търсенето на държавни дългове. Това стана в поредица от сесии на бягство на капитал към най-сигурните активи. Ключов стимул за процеса се оказа уволнението на директора на Федералното бюро за разследвания на САЩ – Джеймс Комей. С този акт президентът Доналд Тръмп отвори вратата за поредната политическа буря зад Океана.

Анализаторите все повече се съмняват във възможността на Тръмп да прокара законодателните си планове. Те породиха сериозен оптимизъм след избирането му, но, изглежда, отиват на все по-заден план, ако се съди от постоянните скандали и защитната позиция, в която попада в последно време. На този фон най-пострадали се оказаха капиталовите пазари, които отвориха в сряда с чувствителни понижения. В същото време трежъритата изпълниха своята роля на убежище при риск. Повишеното им търсене доведе до спад в стойностите на десетгодишните облигации с цели 12.1 базисни точки.

Джилтовете бяха другите книжа, които се повлияха сериозно от вътрешнополитическата среда. Без сериозни трусове във Великобритания, но с оглед на предстоящите след три седмици парламентарни избори анализаторите се съсредоточиха върху данните за пазара на труда, огласени през седмицата. Въпреки че безработицата отбеляза пореден спад – до равнища от 4.6% (най-ниските от 1975 г. насам), станахме свидетели и на първото понижение на реалните доходи от труд от началото на 2015 г. насам. А това е видимо свидетелство за негативните ефекти на Брексит върху британската икономика, движена главно от потреблението. Вероятността това понижение в доходите от труд да измести дебатите в предстоящите избори в посока на социалните проблеми (запазена територия на лейбъристите) изглежда значителна, а това налива допълнителна несигурност в настоящата картина. На тази база станахме свидетели на понижение на десетгодишните доходности по джилответе, което за изминалата седмица се равняваше на 8.4 базисни точки – до 1.074 процента.

В еврозоната държавните дългове бяха търсена инвестиция, въпреки че фокусът на пазарите се измества в посока избор на варианти за затягане на монетарната политика. Очакванията са, че на предстоящата в началото на юни среща на върха в Талин ще бъдат дадени първите насоки за по-строга парична политика на Европейската централна банка, като засега няма яснота дали това ще се случи чрез намаляване на количествените улеснения (по-вероятно) или повишение на лихвите. Въпреки това общото повишение на рисковете засили търсенето на държавни ценни книжа (ДЦК). В ядрото на еврозоната станахме свидетели на спад на френските десетгодишни доходности с 3.2 базисни точки – до 0.842%, докато немските бундове се търгуваха при доход за сходен матуритет от 0.384% и седмично понижение от 4.6 базисни точки.

В периферията повишените политически рискове имаха по-скоро позитивен ефект този път. Десетгодишните доходности, търсени по италианските ДЦК, се понижиха с 12.4 базисни точки през седмицата, достигайки 2.161%, докато испанските суверенни облигации със сходен срок до падежа завършиха седмицата при доходност от 1.566% и понижение от 6.7 базисни точки.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст