Седемте мерки на БНБ, които не спасиха КТБ

Иван Искров управител на БНБ

На срещата при президента Росен Плевнелиев от 29 юни 2014 г. управителят на БНБ Иван Искров представя седем мерки за справяне с банковата криза. Това става ясно от разсекретената стенограма от събитието.

Ето какво предлага гуверньорът:

Първото, повтарям го още веднъж – незабавно блокиране на всички дестабилизиращи източници. Това няма как да стане без разговори с главни редактори на медиите и ДАНС да върши добре работата си. Вече виждам, че в тази насока си върши добре работата. Дано да хване всички, но едва ли е възможно.

Второ, от гледна точка на обществения интерес и все пак, за да всее малко ред, предлагаме безкомпромисното противодействие на държавата срещу криминалната атака към банките да включи криминализиране на неверните слухове и призиви за атаки срещу банките.

Няма как да си забравил един доклад някъде или да не знаеш къде е и да те разследват, тъй к ато е било държавна тайна, оттам национална сигурност, а основен елемент на националната сигурност, какъвто представлява финансовата стабилност, да било наказуемо само с глоба. Абсурд. Никога няма да излезем от тази каша, ако е така.

Трето, и това е много важно-след като ви отговоря на всички въпроси, пледираме за това – ясна и категорична публична подкрепа за предприетите от БНБ и правителството стъпки. Не говоря и не е моя работа да казвам трябва ли да го одобрява правителството като цяло, като дейност, но в тази насока за банките, след днешните консултации при президента, казано простичко, говорене на един глас, защото побъркахме хората в нашата държава. Говорим като един, когато става въпрос за банки и какво трябва да се прави.

Четвърто, пълна ликвидна подкрепа от БНБ и правителството и банковата система като цяло за банките, които са поставени или биха били поставени под натиска за изтегляне на 24 депозити. Тук не говорим въобще за ни какви такива варианти, за които намекна г -н Плевнелиев и не е необходимо да ги обсъждаме към този момент -пълна ликвидна подкрепа.

Пето, в рамките на тази ликвидна подкрепа, тъй като аз не мога да говоря от името на премиера и на финансовия министър, те ще кажат как го виждат от тяхна страна, БНБ за пръв път, след като бе въведен бордът, ще предостави ликвидност при условията на чл.33, ал.2 и 3, а това е ликвидност, когато банката има държавни ценни книжа. Най -вероятно още утре може би ще пипнем и по Наредба No 6, която казва как се рефинансират банки, когато има ликвиден риск, засягащ цялата система.

Тоест, ние не бягаме от своята отговорност.

Шесто, незабавно уведомяване на Европейската комисия, тъй като аз лично не смея да говоря с никой, а доколкото разбрах, Калин поне ми каза, че се е чул с колеги от ЕК, звъннали са му и са му казали, че гн Барозо е поискал премиерът и аз да се чуем с г-н Оли Рен. Така че това, което е много важно, за разлика от други някои стъпки, които се правеха последните години, поне по този въпрос да бъдем изключително предсказуеми и прозрачни пред нашия най -важен  партньор, страните от Европейския съюз и в частност Европейската комисия, в частност Генерална дирекция "Конкурентоспособност" и Генерална дирекция "Еквим", и разбира се, аз трябва да уведомя нашия изпълнителен директор на холандската група в МВФ, тъй като те вече питат, звънят и аз се крия, тъй като няма как, без да имам мандат от вас, да се чувам и да му описвам какво се случва.

Седмо, ако е възможно да се вземе тук като решение -очевидно е, че е нарушено доверието в страната

Чрез удара по подуправителя, ръководещ "Банков надзор" , на практика и вероятно и затова г-н Миков е по -съсредоточен върху Централната банка, вероятно и нашата репутация е силно нарушена. Имаме нужда от внасяне на доверие в този момент в 25 страната чрез даване на мандат на правителството и на БНБ за

водене на преговори с МВФ и Европейската комисия при необходимост.Това са нещата, които исках да кажа пред вас, уважаеми дами и господа, и съм готов на всякакви въпроси да отговарям, ако преди това не е необходимо може би колегите от правителството да кажат няколко приказки

 

Дали тези мерки  доведоха до разрешаване на кризата с КТБ, читателите могат да преценят сами.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст