Назначаването на Валери Симеонов е провокация

Нигяр Джафер

Борисов изглежда като човек, който пази собствения си ореол на принципа – аз се дистанцирам от всичко негативно, което е свързано с дейността на министрите.

Ако в гетата сред тези маргинализирани групи се наблегне на образованието, нещата биха изглеждали по-добре.

Назначаването на Валери Симеонов с ресор демографска политика е не подигравка, а просто провокация към цялото общество

 

Г-жо Джафер, как Ви изглежда сегашният парламент и пленарната зала от високото заместникпредседателско място?

– На Народното събрание му липсват духът и достолепието на парламентаризма. Не е важно толкова да се спазва съответният параграф, член, алинея, запетайката на правилника, въпросът е да се направи така, че парламентарният дух да витае, и то в посока на достолепие. И да върнем достойнството на пленарната зала, че тук се решават съдбините на България и се вземат важните законодателни решения.

Как си обяснявате, че вече трети месец Народното събрание работи мудно и ражда предимно скандали вместо закони?

– Когато няма същинска законодателна дейност и законопроекти, които да са внесени по нормалния парламентарен ред, естествено, че ставаме свидетели на изхабяване на енергията в посока скандали, ексцесии, емоционални моменти. Факт е, че и миналата, и тази седмица от десет точки в дневния ред преобладават ратификации, отчети, доклади, останали от предишни години. Един-единствен законопроект, внесен от Министерския съвет, имаше миналата седмица. Един-единствен има и тази седмица. Повечето законопроекти, внесени от народни представители, по теми, които са многократно обсъждани, са претоплени манджи, както казват част от колегите.

Докога ДПС ще воюва срещу участието на Патриотите – националистите, както ги наричате, във властта? Изнесохте проблема дори в Европейския парламент.

– Докато тези, които вкараха Патриотите през официалния параден вход в управлението, не разберат грешката, която направиха. Не само има риск за националната сигурност. Има риск да се обезсмисли дейността на правителството въобще. И докато Борисов не разбере това, че компрометира дейността на правителството, ще продължим. Той обаче е опитен политик и може би ще се опита да отиграе ситуацията така, както направи с Реформаторите. Даде им един куп непопулярни сектори, които искат сериозни реформи и в които Реформаторите се провалиха с гръм и трясък. Говоря за образование, здравеопазване, отбрана. Това е в стила на премиера, който е вече достатъчно опитен играч. Много е възможно в един момент, като види, че се натрупват прекалено много негативи в секторите, които управляват Патриотите, той да преосмисли решенията си. На този етап обаче изглежда като човек, който пази собствения си ореол на принципа – аз се дистанцирам от всичко негативно, което е свързано с дейността на министрите.

Вижте примера с НДК. Един христоматиен казус как се прави всичко възможно да се прехвърли вината и отговорността на всеки друг за пораженията, които са нанесени там, и закононарушенията, които са направени. Но премиерът изглежда като човек, който е на бял кон, контролира ситуацията, връща Боршош, после прокуратурата започва да се занимава с него… Въобще сценарии, които са като дежа вю.

През този мандат обаче Бойко Борисов се е отдал на геополитиката и вероятно затова е оставил на министрите вътрешните работи?

– На пръв поглед изглежда така. Действително е по-имиджово премиерът да прави международни совалки Запад-Изток, да бъде посредник, медиатор, който урежда неуредените отношения между други страни. Това върви в имиджов план. На този етап изглежда така, но да видим впоследствие как ще се опита да овладее ситуацията със скандалите, които са всекидневие във вътрешен план.

Как преценявате идеите на вицепремиера Валери Симеонов за решаване на демографските проблеми в страната?

– Назначаването на вицепремиера Валери Симеонов с ресор демографска политика е не подигравка, а просто провокация към цялото общество. Няма как да бъдат забравени неговите изявления, пък и поведението му например на границата, и това, което той пропагандираше само допреди няколко месеца. И няма как със сълзи в очите да слушаме обясненията му в залата, че винаги е обичал ромите, че голяма част от неговите служители във фирмите, включително и на управленски позиции, са били от ромския етнос. Той има проблем не просто с ромите, а с това да обясни на цялото общество как си промени позицията. Друга пък е темата как "Атака" от една партия със съвсем различна ориентация стана проевропейски ориентирана. И как проповядва спазване на европейските правила даже при собствеността на земеделските земи.

Мислите ли, че е възможна и изпълнима тази мярка на правителството – всички деца в училище, пък ако трябва и с полиция?

– Няма лошо. Остава да видим какви ще бъдат резултатите. Прави впечатление обаче, че всички предложения, свързани с мотивация по друг начин на семействата на отпаднали от училище деца, биват отхвърляни от мнозинството и по-конкретно от ГЕРБ срещат невероятна съпротива. Давам пример с предложението да се подпомагат всички ученици до четвърти клас с еднократна помощ.

Има едно разминаване между думи и дела. Между това, което се артикулира в общественото пространство, и в поведението. Няма как с полиция да бъдат вкарани децата в училище. Може би трябва да се направи много сериозен анализ защо се случва това. Социални ли са причините, или се дължат на мобилност например на семействата. Голяма част от семействата в някои региони са приходящи – ходят в други страни, връщат се. Тези деца се движат между няколко страни и живеят със семействата си, което води до това да не посещават училище. Друг е въпросът, че сред маргинализираните групи има системен проблем.

Образованието ли е панацеята за решаването на ромския въпрос, така да го кажем?

– Да, колкото и високопарно да звучи, аз смятам, че образованието е крайъгълният камък. Ако в гетата, сред тези маргинализирани групи се наблегне на образованието, нещата биха изглеждали по-добре по отношение на ситуацията там, свързана със здравеопазване, заетост. Преди две седмици разглеждахме и приехме мониторинговия отчет за изпълнение на стратегията за т. нар. ромско включване. Там са отбелязани много сериозни проблеми  и за съжаление много малко са предложените работещи решения. Ето, здравните медиатори са един добър пример при работата с тази общност.

В последно време пак стана актуална темата за нападенията и побоя на лекари. В миналия парламент бяха направени законодателни промени, които трябваше да предотвратят или ограничат това явление, но резултат май няма. Какво още може да се направи?

– Като председател на Комисията по здравеопазване в 42-ото Народно събрание това беше първият законопроект, който трябваше да докладвам в зала за наказателната отговорност на биячите на лекари. Тук обаче трябва да коментираме проблема в контекста на агресията в обществото въобще. За обърканите ценности, за това какво подстрекава агресията, какво води до това хората да нападат дори напълно невинни и беззащитни хора. Защото е необяснимо, безумно е да се напада лекар, който току-що е помогнал да се роди живо и здраво дете. Темата е много обширна и тя не трябва да се разглежда само в контекста на нападенията над лекари, а и когато говорим за нападения на учител от ученик. Или пък на старци по спирките, на незрящи хора.

Съществува обаче и мнение, че и самите лекари може да провокират агресия у пациентите чрез поведението си или самата здравна система изнервя хората.

– В конкретния случай с битата лекарка в "Шейново" не мисля, че има провокация от нейна страна. Това е един конкретен случай, който показва симптоматиката на проблема. Принципно има какво да се промени в системата, за да бъде тя работеща и гостоприемна за пациентите.

Тук опираме до това какво здравеопазване предлагаме и какви очаквания имат хората. Все по-често чуваме твърдения от рода на – ами, аз съм здравно осигурен, какво получавам срещу това? Дори разговорът за това какъв трябва да е здравноосигурителният модел например е много сериозен и се надявам този екип на министерството да го проведе. Така че отговорът на вашия въпрос е – разбира се, че има нюанси и различни гледни точки. Конкретният случай в "Шейново" не е такъв. Но ако има медицински специалисти, работещи в системата на здравеопазването, които са провокирали и са причина за агресивно поведение, то те трябва да се разглеждат конкретно и да се вземат мерки. Но от друга страна, всеки, който посегне на лекар, както и на учител, би трябвало да получи много сериозно наказание.

Как ще коментирате, че президентът даде търговското споразумение с Канада, СЕТА, на Конституционния съд?

– Право на президента е да сезира Конституционния съд по теми, които той смята, че могат да бъдат тълкувани. Очакваме решението на съда и ще се запознаем подробно с аргументите. Мисля, че всяка парламентарна група ще изрази своята позиция след обсъждане. Отново опираме до баланса между защита на нашите национални интереси, интересите на производителите, правата на българските потребители и това, че живеем в глобален свят, в който има свободно движение на хора, стоки, пък и мнения.

 

Нигяр Джафер е родена на 20 май 1966 г. в град Цар Калоян, Разградско. Тя е лекар по професия. Народен представител от ДПС в 40-ото, 41-вото и 42-рото и 44-ото Народно събрание. На 19 април 2017-а е избрана за заместник-председател на парламента.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст