Законът е за всички, но не и за “Слънчака”

Протест "Слънчев бряг"

Странни хора сме ние, българите. Като ни стане топло – искаме си зимата, а като ни е студено – сещаме се за морето и лятото. Така сме и по отношение на законите. Когато се нарушават, от дупки всякакви излизат възмутени хора, които да оплюят държавата и властите. Когато някой се опита да въведе малко ред обаче – протест му спретваме.

Доживяхме и това да видим – шествие в подкрепа на беззаконието. На 16 август стотици хора се събраха в черноморския курорт "Слънчев бряг", за да изкажат недоволството си от действията на вицепремиера Валери Симеонов и неговата прочута акция "Тишина".

В демонстрацията по улиците на "топдестинацията" се включиха диджеи, бармани и всякакви лица от персонала на заведенията. Те негодуваха срещу проверките на Симеонов в дискотеките "Бедруум" и "Оксижън", спрял бил музиката на купонджиите, а на диджеите взел "оръдието на труда". 

Служителите от "Слънчака" бяха категорични – оставка на Валери Симеонов, ако ли не, поне премиерът Борисов малко да му стегне юздите. Всъщност така си пролича, че морските протестъри са прекарали повече време на шумна музика, отколкото в четене, например на вестници. Защото, когато говорим за коалиционно управление, в споразумението за което е вписан принцип на равнопоставеност, премиерът не може да спре своите заместници, особено в случай, че те спазват подписаната управленска програма.

Редно е да се запитаме и какво толкова направи Симеонов. Ами, просто приложи чл.16а от Закона за защита от шума, където е записано, че "не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23.00 и 7.00 часа".

Разбира се, недоволните работещи в курорта засипаха с критики по-възрастните си съграждани. Те твърдяха, че "Слънчев бряг" е само за купони, а "третата възраст" нямала място там. Тук е важно да се замислим и кой е по-платежоспособен? Човек, докарващ сам парите си, или някой осемнадесетгодишен пишлигар, който разпуска с левовете на родителите?

Тъжната истина обаче е, че отдавна изгонихме хората, готови да харчат. И ги пренасочихме към курортите на Гърция, Турция, Хърватска, ако щете. Те бяха заменени от всякаква паплач, ритаща камериерки, биеща полиция, оставяща тонове боклук след себе си по иначе красивите ни плажове.

Протестиращите, макар и задочно, зададоха един доста странен въпрос на вицепремиера – "ти ли ще ни платиш заплатите?". В последвалото участие на Симеонов в една от големите телевизии той намери точния отговор на запитването. Според него заплатите идват от хора като братята Маргини, Маджо, Радо Слънцето и други лица от ъндърграунда, които са окупирали Черноморието, и затова курортите ни са пълни с неплатежоспособни туристи, основно привлечени от ниските цени на алкохола и лесния достъп до наркотици и проститутки.

Прословутият Жорж Ганчев обичаше да казва "не е важно какво ще се говори, важното е да е всеки ден". Така е и в случая. Въпреки че е пълна лудост изобщо да се води дебат дали трябва да се спазва законът. Но както Симеонов сам отбеляза – "това е старата болест на българина – изисква от всички останали да спазват закона, но самият той не го прави".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст