Хора, пътища и дупки

Европейският парламент прие нови правила за сътрудничество при газови кризи. Всяка страна членка на ЕС ще може да поиска помощ от съседите си при проблеми със снабдяването със синьо гориво.

 

Външнотърговският обмен на България продължава да расте с впечатляващи темпове. За периода януари – юли той се увеличава с 13.8% спрямо същия период на 2016-а до 29.772 млрд. лева. По-сериозно обаче е нарастването на вноса (със 17%), което води до отрицателно салдо както в общия обмен, така и в търговията с Европейския съюз.

 

С 3.36% е нараснало производството на електрическа енергия за деветте месеца на тази година, като продължава да расте делът на възобновяемите енергийни източници, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Особено голям е ръстът при присъединяването към електроразпределителната система на централите на биомаса. При вътрешното потребление увеличението е с 5.82 на сто, а износът е намалял през този период.  

 

Приходите на хотелиерите от нощувки през юли са 317 млн. лв., или с 10.7% повече спрямо същия месец на 2016-а. Увеличението се дължи на чужденците, които са платили с 13.5% повече пари при престоя си в български хотели. Разходите на българите в хотелите също се увеличават, макар и минимално.

 

Цената на обикновения полифлорен пчелен мед от кошера до магазина скача над два пъти от 4 на 10 лв. за буркан от един килограм, а на биологичния – се удвоява от 6 на 12 лева. Голяма част – 70-75%, от българския мед се изнася зад граница. От бранша смятат,  че през 2017-а добивът у нас ще падне под 10 000 т при 10 500 т през 2016-а. Общо 12 000 т годишно е максимумът, който се произвежда в страната.

 

Очаква се тази година да бъдат набрани 360 хил. тона винено грозде, от които 200 хил. тона да преработят винарските предприятия. Останалото количество отива за производство на ракия, оцет и за домашно приготвено вино. Около 15-20 хил. тона от белите сортове се изнасят в Италия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст